Studenten zorgverzekering 2024 vergelijken

Vanaf 18 jaar ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Veel studenten krijgen hierdoor te maken met maandelijkse kosten voor hun zorgverzekering. Een groot deel van deze studenten is oververzekerd en betaalt daarom veel te veel zorgpremie per maand. Een student heeft in veel gevallen weinig zorg nodig. Hierdoor kun je prima kiezen voor een basisverzekering.

Wanneer je wat extra geld achter de hand hebt, kun je ook je eigen risico zo hoog mogelijk zetten. Hierdoor gaat het bedrag dat je per maand betaalt voor je zorgverzekering naar beneden. Zeker als je weinig gebruik maakt van de zorg kun je dit prima doen. Het studentenleven is al duur genoeg. Daarom zou het zonde zijn als je veel te veel geld uitgeeft aan je zorgverzekering, terwijl dit helemaal niet nodig is. Daarom kan het interessant zijn om aan het einde van het jaar Kiesmakkelijk de opdracht te geven om te kijken of jouw zorgverzekering nog wel bij jou past en of je eventueel kunt besparen op jouw studenten zorgverzekering door te gaan zorgverzekeringen vergelijken.

Als student overstappen van zorgverzekeraar

Heb je al een eigen zorgverzekering afgesloten, maar zie je dat je ergens veel goedkoper uit bent? Dan kun je vanaf 12 november tot en met 31 december overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Vanaf 12 november worden de nieuwe premies bekend gemaakt van het nieuwe jaar. Je kunt er dan voor kiezen om de zorgvergelijker 2024 van Kiesmakkelijk te gebruiken. Hier vul je een aantal gegevens in en vervolgens krijg je een overzicht van de zorgverzekeraars die hier goed bij aansluiten. Je kunt dan zelf kijken waar je het goedkoopst uit bent en de keuze maken om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar.

Sluit je eind 2023 een nieuwe zorgverzekering af, dan kun je hier in 2024 gebruik van gaan maken. Zorg ervoor dat je voor 31 december overstapt op je nieuwe zorgverzekeraar, dan wordt je oude zorgverzekering voor je stopgezet. Kies je ná 31 december? Dan dien je zelf je oude zorgverzekering op te zeggen. Je hebt dan tot 1 februari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Hoe zit het met studenten onder de 18 jaar

Het kan zijn dat je aan het studeren bent, maar dat je nog geen 18 bent. Hoe zit het dan met een studenten zorgverzekering? Vanaf 18 jaar hoef je pas een zorgverzekering af te sluiten. Voor die tijd ben je gratis meeverzekerd met één van je ouders. Zelfs wanneer je uit huis bent voor je 18e, ben je gewoon meeverzekerd met je ouders. Na je 18e moet je zelf een zorgverzekering kiezen. Je kunt ervoor kiezen om bij de zorgverzekering van je ouders te blijven, maar je betaalt nu zelf premie.

Vanaf je 18e verjaardag dien je zelf een zorgverzekering af te sluiten. Hierbij kun je zelf kiezen welke zorgverzekering je afsluit, maar dit moet minimaal een basisverzekering zijn. Je kunt diverse verzekeringen met elkaar vergelijken om te zien wat je hier per maand voor betaalt en wat er in het pakket zit. Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht. Denk je dat je dit wel nodig gaat hebben? Dan kun je dit natuurlijk wel afsluiten.

De voordeligste studenten zorgverzekering voor 2024

Als student wil je natuurlijk wat geld overhouden aan het einde van de maand. Studeren is al duur genoeg, zeker wanneer je ook nog eens op kamers woont. Daarom kun je als student kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering.

Je kunt diverse zorgverzekeringen met elkaar vergelijken met behulp van de zorgvergelijker op de website van Kiesmakkelijk. Je ziet dan direct en geheel vrijblijvend waar je het goedkoopst uit bent. Hierbij kun je goed nadenken over welke zorg je denkt nodig te hebben in het nieuwe jaar. Ben je gezond en fit? Dan is de kans aanzienlijk kleiner dat je veel zorg nodig gaat hebben. Je kunt dan kiezen voor een basisverzekering. Denkt je aanvullende zorg nodig te hebben? Dan kun je kiezen voor een aanvullende zorgverzekering. Ga je al jaren niet naar de dokter en gebruik je nauwelijks zorg uit je basispakket? Dan kun je ervoor kiezen om je eigen risico zo hoog mogelijk te zetten. Hiermee betaal je maandelijks minder voor je premie. Mocht je toch zorg nodig hebben, dan gaat dit in veel gevallen van je eigen risico af. Je dient dus wel wat geld achter de hand te hebben.

Bij het uitkiezen van een studenten zorgverzekering, krijg je veel opties die je in je pakket kunt opnemen. Hier betaal je ook weer meer voor. Kijk dus goed welke zorgverzekering bij jou past. Wij van Kiesmakkelijk hebben hier ervaring mee en kunnen jou hierover op maat adviseren. Zo betaal je nooit te veel en weet je zeker dat je goed verzekerd bent.

Hoe zit dat met eigen risico

Bij het afsluiten van een zorgverzekering betaal je eigen risico. Het minimale bedrag voor eigen risico is € 385,-. Het maximale bedrag ligt op de € 885,-. Hoe hoger je eigen risico, hoe minder premie je betaalt per maand. Maak je weinig gebruik van de zorg uit het basispakket? Ga je nooit naar de dokter, het ziekenhuis of slik je geen medicijnen? Dan kun je je eigen risico zo hoog mogelijk zetten.

Mocht je toch onverhoopt zorg nodig hebben uit de basisverzekering, dan betaal je dit van je eigen risico. Wanneer je eigen risico er doorheen is, worden de rekeningen pas vergoed. Het is hierbij goed om te weten dat je dit geld wel achter de hand moet hebben. Wanneer je zorg nodig hebt, betaal je dus een groot bedrag zelf. Heb je nooit zorg nodig en wil je besparen op je studenten zorgverzekering? Dan kun je je eigen risico vrijwillig verhogen naar het hoogste bedrag.

Een aanvullende verzekering als student

In sommige gevallen kan het voorkomen dat je kiest voor een aanvullende zorgverzekering als student. Voordat je een aanvullende zorgverzekering afsluit, is het verstandig om te kijken of je dit wel echt nodig hebt. Ga je bijvoorbeeld reizen en heb je hiervoor vaccinaties nodig? Dan kan het interessant zijn om toch te kiezen voor een aanvullende verzekering. Daarnaast is de zorg veel duurder in het buitenland. Het is dan een prettig idee dat je goed verzekerd op reis gaat. Ook hiervoor kun je kiezen voor een aanvullende verzekering. Tot en met 21 jaar wordt anticonceptie vergoed. Na je 21e komt dit dus te vervallen en betaal je hier zelf voor. Ook dan kan het interessant zijn om je hier aanvullend voor te verzekeren.

Loop je bij een fysiotherapeut, dan kun je voor jezelf een berekening maken of het interessant is om je hiervoor te verzekeren. Een behandeling kost rond de €35,-. Als je slechts twee keer per jaar gaat, haal je de voordelen niet uit je aanvullende verzekering. Het is dan verstandig om uit te rekenen wat je per behandeling kwijt bent, en wat je per maand meer zou betalen voor je aanvullende zorgverzekering. Je ziet dan of het niet voordeliger is om dit bedrag uit eigen zak te betalen. Hetzelfde geldt voor een tandartsverzekering. Heb je nooit een gaatje? Dan betaal je in veel gevallen meer voor een tandartsverzekering, dan voor de behandeling zelf.