Overstappen zorgverzekering 2024

Wil je overstappen van zorgverzekering, dan dien je dit aan het einde van het jaar te doen. Je hebt hiervoor tot en met 31 december. Vanaf 12 november kun je al een vergelijking maken met diverse zorgverzekeraars. Dan zie je de nieuwe zorgpremies en dekkingen van het nieuwe jaar en kun je een weloverwogen keuze maken. Kijk dus vanaf 13 november welke zorgverzekering het beste aansluit bij jouw wensen. Door de vergelijker van Kiesmakkelijk te gebruiken kun je diverse zorgverzekeraars met elkaar vergelijken, om zo de beste uit te kiezen.

Na 31 december kun je niet meer overstappen van zorgverzekering op een aantal uitzonderingen na. Wanneer jij voor 31 december overstapt naar een nieuwe zorgverzekeraar wordt je oude zorgverzekering automatisch stopgezet. Na die tijd dien je zelf je zorgverzekering op te zeggen. Je hebt dan tot uiterlijk 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Ook heb je 14 dagen bedenktijd wanneer je een nieuwe zorgverzekering hebt afgesloten. Binnen die periode kun je kosteloos annuleren en op zoek gaan naar een andere zorgverzekeraar.

Hoe maak je de beste keuze? Nou simpel, Kiesmakkelijk!

Wanneer je een nieuwe zorgverzekering gaat afsluiten is het belangrijk om te kijken naar het aankomend jaar. Welke zorg denk je nodig te gaan hebben? Op basis daarvan kun je bepalen welke verzekering het beste bij jou past. Je kunt zorgverzekeringen vergelijken bij verschillende aanbieders, om zo te kijken waar je de beste verzekering kunt vinden die aansluit bij jouw wensen tegen een aantrekkelijke prijs. Dit kun je doen door diverse gegevens in te vullen zoals je geboortedatum, je geslacht, eventuele zorgwensen en welk soort verzekering je wenst. Wil je bijvoorbeeld een tandartsverzekering of draag je een bril of lenzen? Dan kun je dit meenemen in je pakket. Vervolgens krijg je een overzicht van alle verzekeringen en de bijbehorende verzekeraars.

Je kunt op Kiesmakkelijk diverse zorgpremies met elkaar vergelijken en zien wat je allemaal vergoed krijgt. Nu kun je makkelijk een nieuwe zorgverzekering kiezen. Je hoeft nu alleen het formulier in te vullen om je aanvraag te versturen. Je ontvangt binnen enkele dagen een bericht van je nieuwe zorgverzekeraar met daarin alle informatie. Je oude zorgverzekering wordt ook automatisch stopgezet, wanneer je jouw zorgverzekering afsluit vóór 31 december.

Wat als je niet overstapt?

Je kunt ervoor kiezen om niet over te stappen van zorgverzekering. Misschien ben je tevreden over je huidige verzekering en wil je graag bij deze zorgverzekeraar blijven. Toch kan het interessant zijn om het aanbod van andere zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Zo zie je direct of je ergens goedkoper uit bent voor dezelfde dekking. Hiermee kun je in sommige gevallen flink besparen. Wanneer je huidige situatie gaat veranderen of wanneer je andere zorg nodig denkt te hebben, kun je je huidige zorgverzekering aanpassen of overstappen op een nieuwe zorgverzekering. Door op onze website diverse verzekeringen met elkaar te vergelijken zie je direct wat je per zorgverzekeraar betaalt en wat je vergoed krijgt. Zo kun je snel een keuze maken. Je ziet dan ook direct of je nog goed zit bij je huidige zorgverzekeraar of dat overstappen aantrekkelijker is.

Maak deze keuze vóór 31 december. Na die tijd is het lastig om nog over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Tussentijds is het vaak onmogelijk om over te stappen op een andere zorgverzekering. Er zijn een aantal uitzonderingen waardoor het wel mogelijk is om tussentijds over te stappen.

Tussentijds overstappen van zorgverzekering

Normaal gesproken kun je overstappen van zorgverzekering tussen 12 november en 31 december. Voor en na die datum is het in de meeste gevallen niet mogelijk om nog over te stappen. Toch zijn er een aantal uitzonderingen waarop dat wel kan. Ben je bijvoorbeeld net 18 jaar geworden? Dan ga je zelf betalen voor je eigen zorgverzekering. De eerste maand van je 18e verjaardag dien je een zorgverzekering af te sluiten. In dat geval kun je dus wel tussentijds een zorgverzekering aanvragen. Ook wanneer je net in Nederland bent komen wonen kun je tussentijds een zorgverzekering aanvragen.

In sommige gevallen kan een zorgverzekeraar de voorwaarden ineens veranderen. Ben jij het hier als afnemer niet mee eens? Dan is er ook de mogelijkheid om tussentijds over te stappen. Andere redenen waarom je tussentijds zou kunnen overstappen is omdat je eerder collectief verzekerd was bij je baan en je nu ontslag hebt genomen of een andere baan hebt. Dan mag je ook tussentijds een overstap maken. Hetzelfde geldt voor militaire die uit dienst zijn getreden of mensen die uit detentie komen. Sta je samen met je partner op één zorgpolis, maar gaan jullie scheiden? Dan behoudt de hoofdverzekerde de polis en de ander kan een nieuwe zorgverzekering kiezen. Vrijwel iedereen in Nederland heeft een verzekeringsplicht en dient daarom een zorgverzekering af te sluiten. Hier zijn een aantal uitzonderingen op.

Dubbele premie betalen

In sommige gevallen kan het voorkomen dat je later in het jaar overstapt op een nieuwe zorgverzekeraar. Het kan dan voorkomen dat beide zorgverzekeraars premie afschrijven. Hierdoor betaal jij dus voor één maand een dubbele premie. Dit kan voorkomen wanneer je oude zorgverzekeraar jouw aanvraag pas halverwege de maand doorgeeft aan de bank. Jouw nieuwe zorgverzekeraar zal jouw gegevens ook doorgeven aan de bank. Hierdoor wordt het geld dus dubbel afgeschreven.

Vaak kun je hier even achteraan en wordt het geld van je oude zorgverzekeraar weer teruggestort. Wanneer je voor 31 december overstapt, zal je hier niet mee te maken krijgen.

Redenen om over te stappen van zorgverzekering

Je zorgbehoefte kunnen ieder jaar veranderen. Daarom is het altijd verstandig om aan het einde van het jaar te kijken of je zorgverzekering nog wel aansluit bij jouw zorgbehoefte. Daarnaast veranderen de premies en de vergoedingen ook ieder jaar. Door diverse zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, zie je direct wat je per maand betaalt voor jouw zorgverzekering en wat er allemaal wordt vergoed. Door deze vergelijking te maken kun je dus flink besparen op je zorgverzekering of je kunt juist overstappen naar een zorgverzekering die beter aansluit bij jouw zorgbehoeften.

Het kan ook voorkomen dat je niet tevreden bent met de geleverde service of de klantenservice bij jouw huidige zorgverzekeraar. Dit kan een goede reden zijn om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Diverse zorgverzekeraars hebben andere dekkingen en aanvullende verzekeringen. Je kunt daarom diverse verzekeraars met elkaar vergelijken om zo te zien welke verzekering het beste bij jou past. Dit is voor iedereen anders. De een draagt bijvoorbeeld een bril of lenzen en de ander loopt bij een fysiotherapeut. Het overstappen op een nieuwe zorgverzekeraar gaat snel en kost je weinig moeite. Daarom loont het om altijd even aan het einde van het jaar een vergelijking te doen om te zien of je ergens anders een betere verzekering kunt afsluiten. Kiesmakkelijk staat voor jou klaar om jou in deze afwegingen geheel vrijblijvend te assisteren.