kiesmakkelijk.nl > Sparen > Verdubbeling Nederlands spaargeld bij niet-Nederlandse banken

Verdubbeling Nederlands spaargeld bij niet-Nederlandse banken

sparen

Traditionele Nederlandse banken lopen nog altijd ver achter op hun Europese conculega’s als het gaat om spaarrentes. Waar Trade Republic aan Nederlandse spaarders een rente geeft van 4%, is dit bij banken als ING, Rabobank en ABN AMRO aanzienlijk lager met rentes tussen de 1,5-2,46%. Met als gevolg dat er een verdubbeling is van het aantal Nederlandse spaarders bij buitenlandse banken.

Steeds meer Nederlanders sparen via buitenlandse banken

In september 2023 hadden Nederlandse huishouden maar liefst 10,5 miljard euro aan banktegoeden in Europese landen (buiten Nederland om). Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2 jaar geleden toen er ongeveer 5,6 miljard euro bij Europese banken stonden. De 10,5 miljard euro is ongeveer 1,8% van het totale banktegoed van Nederlandse huishoudens (cijfers DNB).

Een verdubbeling dus van het spaartegoed op niet-Nederlandse Europese banken. Niet gek wanneer de Nederlandse banken hun rentes niet verhogen.

Sparen via buitenlandse banken niet zonder risico’s

Waarom de Nederlandse banken hun rentes niet verhogen is niet helemaal bekend. Zelf geven de Nederlandse banken aan dat ‘Er nog veel hypotheken en leningen hebben uitstaan die de afgelopen jaren zijn afgesloten tegen relatief lage rentes’. Daardoor hebben Nederlandse banken lagere rente-inkomsten. Waarom dit bij buitenlandse banken dan wel kan en bij de Nederlandse banken niet, is niet geheel duidelijk. Of dit op korte termijn gaat veranderen is ook niet bekend.

Voorlopig lijken buitenlandse banken dus nog erg aantrekkelijk. Toch is dit niet zonder risico. Wees je dan ook goed bewust van deze risico’s.

Nederlandse banken staan onder strenge toezicht, buitenlandse banken niet altijd

Terwijl Nederlandse banken onderworpen zijn aan strenge regelgeving en toezicht door De Nederlandsche Bank (DNB), kunnen buitenlandse banken onder verschillende juridische kaders vallen. Dit kan leiden tot onzekerheid over de stabiliteit en betrouwbaarheid van de buitenlandse banken, met name in het geval van een financiële crisis.

In Nederland tot €100.000 gedekt middels het depositogarantiestelsel, buitenlandse banken niet op met andere limieten

Daarnaast kunnen buitenlandse banken andere depositogarantiestelsels hanteren dan Nederlandse banken. Terwijl spaartegoeden tot €100.000 per persoon per bank in Nederland zijn gedekt door het depositogarantiestelsel van DNB, kunnen buitenlandse banken andere limieten of voorwaarden hanteren. Spaarders dienen zich bewust te zijn van deze verschillen om het risico op verlies van spaartegoeden te minimaliseren.

Niet alle valuta’s zijn zo stabiel als de Euro

Een ander belangrijk risico bij sparen via buitenlandse banken is valutarisico. Aangezien spaargelden worden geplaatst in buitenlandse valuta’s, zijn spaarders blootgesteld aan schommelingen in valutakoersen. Dit kan leiden tot onverwachte verliezen of winsten wanneer spaarders hun geld willen opnemen of converteren naar hun lokale valuta.

Er kan een mooier plaatje worden geschetst dan de werkelijkheid

Bovendien kunnen buitenlandse banken mogelijk minder transparant zijn over hun kostenstructuur en voorwaarden dan Nederlandse banken. Het is van cruciaal belang dat spaarders de kleine lettertjes begrijpen en zich bewust zijn van eventuele verborgen kosten, zoals valutawisselkosten, administratiekosten en opnamekosten.

Actuele spaarrentes bij niet-Nederlandse banken

Onderstaand de spaarrentes van Buitenlandse banken aan Nederlandse spaarders op 02-04-2024.

BankActuele spaarrente
Trade Republic4,00%
Santander Consumer Bank3,66%
Banca Progetto3,50%
Distingo Bank3,35%
Nordax Bank3,33%
Collector3,32%
Bigbank3,30%
Klarna3,29%
InBank3,24%
Alisa Bank3,19%
Rietumu Bank (Deposito)3,65%
A&G Banco (Deposito)3,60%
Yapi Kredi (Euro-plus deposito)3,60%
Civibank (Deposito)3,55%
Fjord Bank (Deposito)3,55%

Actuele spaarrentes bij Nederlandse banken

Onderstaand de spaarrentes van Nederlandse banken aan Nederlandse spaarders op 02-04-2024.

BankActuele spaarrente
ING1,50%
Rabobank1,70%
ABN AMRO1,50%
Bunq2,46%
SNS Bank1,70%
Centraal Beheer2,10%
RegioBank1,70%
ASN Bank1,65%
NIBC2,00%
Nationale Nederlanden2,00%
Knab2,00%
LeasePlan Bank2,22%
Triodos Bank1,70%
Argenta2,15%
SNS Bank1,70%
huis en tuin

Wat betekent dit voor jou?

Wat dit precies voor jou betekend is afhankelijk van je situatie en het risico wat je bereid bent om te nemen. Sparen bij een buitenlandse bank zou aantrekkelijk kunnen zijn, maar is niet zonder risico. Het is dus altijd een eigen afweging. Verdiep je in ieder geval goed in de bank waar je van plan bent om te gaan sparen.

Een reactie op “Verdubbeling Nederlands spaargeld bij niet-Nederlandse banken

  1. Pingback: Is sparen in het buitenland veilig in 2024? - Kiesmakkelijk.nl

Reacties zijn gesloten.