kiesmakkelijk.nl > Sparen > Is sparen in het buitenland veilig in 2024?

Is sparen in het buitenland veilig in 2024?

Sparen in het buitenland

Sinds het einde van 2022 is de consument op het gebied van sparen weer stukje bij beetje in beweging gekomen. In de periode hiervoor was de rente o% of zelfs negatief bij veel banken voor bedragen boven de €100.000,-. Inmiddels zijn de rentes weer toegenomen en heeft het weer zin om eens rond te kijken en uit te vinden bij welke banken de meeste rente te scoren valt. Vaak lijken buitenlandse banken al wat sneller met hogere rentes te stunten dan de Nederlandse banken. De vraag die echter vaak ter tafel komt is: Is paren in het buitenland eigenlijk wel veilig?

Is sparen in het buitenland slim?

Natuurlijk fluctueren de rentestanden continue, echter zijn er op dit moment van schrijven wel al flinke verschillende te vinden tussen de rentes van de Nederlandse grootbanken en de buitenlandse banken. Rondkijken kan dus zeker lonen. Waar buitenlandse banken als snel meer dan 3% rente aanbieden komen de grootbanken in Nederland over het algemeen gemiddeld niet verder dan 1,5% rente.

Ter illustratie TradeRepublic biedt op dit moment 4% rente tov 1,5% bij de Nederlandse banken. Mocht je ergens €20.000,- hebben liggen dan scheelt dit op jaarbasis al snel €500,-. Dit kan zeker interessant zijn, maar hoe moet je dit aanpakken?

Hoe pak je dat sparen in het buitenland aan?

Dit kun je op verschillende manieren aanpakken. Een aantal buitenlandse banken (zoals MeDirect & Bigbank) bieden zelf al Nederlandse versies van de websites aan om de toestroom van geld te versimpelen. Daarnaast bestaan er meerdere platformen die je een overzicht bieden om de rentes te vergelijken. Kiesmakkelijk biedt natuurlijk ook een slimme vergelijker aan die al helpt om de eerste stappen te zetten.  

Er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden om het leven gemakkelijk te houden (zoals je van ons gewend bent). Let bijvoorbeeld op de term “bronbelasting”. Het kan namelijk voorkomen dat bepaalde landen (voorbeelden zijn Zwitserland & Duitsland) lokaal ook nog een deel belasting heffen op een deel van de rente op spaargeld. Dit kan via formulieren dan weer worden verrekend met de box-3-belasting. Je merkt het al, best een gedoe. Vaak kun je voor een paar tienden renteprocent ergens anders wel gemakkelijk terecht zonder het gedoe.

En dan de hamvraag: Is het wel veilig om te sparen in het buitenland?

Binnen de Europese Unie hebben we een depositogarantiestelsel. Mooi scrabblewoord, maar tevens ook wel erg handig als het op veilig spaargeld aankomt. Het garantiestelsel zorgt er theoretisch voor dat jouw geld tot €100.000,- gegarandeerd wordt. In principe is jouw geld dus overal even veilig, mits je niet over de €100.000,- inlegt. In de praktijk is het wel goed om te weten dat elk land ook zijn eigen garantiestelsel heeft.

Garanties zijn er niet in het leven en deze zijn dan ook vaak zo veel waard als diegene die ze geeft. Wanneer een land weinig tot geen draagkracht meer heeft en bijvoorbeeld “omvalt”, dan zou deze garantie nog weleens minder waad kunnen zijn. De kans dat dit binnen de Europese Unie snel voorkomt is echter gering te noemen. Neemt niet weg dit altijd even in het achterhoofd te houden bij het maken van de keuze.

Hoe kies ik het juiste land en de juiste bank?

Het juiste land is waarschijnlijk iets gemakkelijker te kiezen. Hierbij is het belangrijk om op de term “kredietstatus” te letten bij deze vraag. Met deze status wordt er per land aangegeven hoe kredietwaardig dit land is. De hoogste status is AAA. De landen top 10 bestaat uit Nederland, Duitsland, Finland, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Zwitserland, Luxemburg, Australië en Singapore. Neem dit dus zeker mee in de overweging.

Het kiezen van de juiste bank vergt wel wat extra uitzoekwerk, er zijn namelijk zeker wel wat verschillende obscure banken te vinden in Europa die bijvoorbeeld al jaren verlies draaien. Ondanks het garantiestelsel is het wel goed om zoveel mogelijk gedoe te voorkomen. Doe een klein beetje onderzoek door bijvoorbeeld even het jaarverslag van de bank erbij te pakken. Daarnaast bieden reviews (Zoek “Banknaam” Review of Veilig in Google) ook vaak een goed inzicht.

afsluiten

Vergelijk spaarrentes

Vergelijk eenvoudig spaarbanken en bijbehorende rentes via onze spaarvergelijker. Gebruik ook onze brokers vergelijker om te kijken wat de kosten zijn omtrent beleggen.