Het is niemand ontgaan dat we de afgelopen tijd met een flinke inflatie te maken hebben gehad. Een flinke buffer op de spaarrekening kan dan ook steeds minder interessant zijn geworden. Geld dat de afgelopen tijd stilstond werd in een rap tempo minder waard. Gelukkig stegen de spaarrentes, maar lang niet zo snel als de inflatie steeg. Kortom, tijd om eens te kijken welke opties er zijn om op een slimme manier met spaargeld om te gaan. Wij hebben wat tips & inspiratie op een rijtje gezet. Wat doe jij met jouw spaargeld dit jaar?
Jouw spaargeld neerzetten bij de bank
Zoals in de intro beschreven is inmiddels de spaarrente weer aan het stijgen, maar wat is nu wijsheid? Na jarenlange stilstand op spaarrentegebied, loont het inmiddels weer om een vergelijk te maken tussen verschillende banken en landen. Het lijkt er namelijk op dat de strijd tussen de banken weer is losgebarsten en daar is zeker van te profiteren.
Wanneer je jouw spaargeld het liefste bij de bank onderbrengt sta je nog wel voor de keuze tussen een “reguliere spaarrekening” en depositosparen. In het kort kun je het volgende verschil maken:
Spaarrekening: Een financiële rekening met als doel rendement te behalen op het geld wat geplaatst is op de rekening. Doorgaans is het mogelijk om tussentijds geld op te nemen van de spaarrekening of om extra bij te storten. Op het geld wat geplaatst is wordt rente uitgekeerd. Een spaarrekening heeft geen vaste looptijd.
Spaardeposito: Ook een financiële rekening met als doel rendement te behalen op het geld wat geplaatst is op de rekening. Doorgaans zet je het spaargeld voor een vaste periode vast. Het is dan niet mogelijk om tussentijds geld op te nemen of te storten. De periode kan variëren van maanden tot jaren. Geld kan enkel worden opgenomen tegen betaling van een boete.
Kortom een spaarrekening biedt meer flexibiliteit tegen een lagere rente, waar een spaardeposito juist minder flexibiliteit tegen een hogere rente biedt. Alle voor-en nadelen van een spaarrekening vs. een spaardeposito hebben we hier voor jou op een rijtje gezet. Ook kan je eenvoudig spaarrentes vergelijken binnen onze tool.
Hypotheek versneld aflossen of investeren in jouw huis
Mocht je in het afgelopen jaar een koophuis hebben gekocht, dan is de kans aanwezig dat je meer rente betaald dan spaarrente jou oplevert. In dit geval kan het interessant zijn om de hypotheek versneld af te gaan lossen.
Versneld aflossen
Bij de meeste hypotheekverstrekkers mag er jaarlijks 10% van het totale bedrag worden afgelost. Dit mes snijdt vaak aan meerdere kanten. Zo ga je namelijk niet alleen slim om met de verschillen in rentepercentages, ook is de kans groot dat de maandelijkse hypotheeklasten (door minder te betalen rente op het uitstaande bedrag) ook verlagen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de hypotheekvorm die je hebt gekozen.
Risico-opslag
Nog te weinig mensen zijn op de hoogte van het feit dat er vaak een risico-opslag op de hypotheek is opgenomen door de hypotheekverstrekker. De risico-opslag wordt berpaald door de verhouding van de schuld en de huidige waarde van de woning. Bij het extra aflossen van de hypotheek veranderd namelijk de verhouding tussen de omvang van de schuld en de huidige waarde van het huis. Veel hypotheekverstrekkers bieden de optie om de hypotheekrente te verlagen bij significante veranderingen in de schuld / waarde verhouding van jouw koophuis. Check dit zeker even met jouw huidige hypotheekverstrekker.
Investeren in jouw huis
Investeer in onderdelen die waarde toevoegen aan jouw huis. Steeds meer mensen verduurzamen hun woning waardoor deze in waarde vermeerderd. Denk hierbij aan zonnepanelen of isolatie. Daarnaast kunnen vernieuwingen ook zeker veel waarde toevoegen. Je kunt hierbij denken aan een nieuw toilet, een nieuwe badkamer of misschien toch wel die gewenste uitbouw? Zeker het overdenken waard.
Ben je al aan het beleggen?
Eerder benoemden we al het rendement dat spaargeld kan behalen op spaarrekeningen of spaardeposito’s, zeker interessant, echter is er natuurlijk nog een manier waarop gemiddeld genomen vaak hogere rendementen te behalen zijn. Beleggen! Wel iets risicovoller dan sparen alleen, aangezien de rendementen niet worden gegarandeerd. Toch is het zeker
Beleggen kan een interessante optie zijn voor jou. Bij een lange-termijninvestering van 20 tot 30 jaar of meer wordt vaak een jaarlijks rendement van 4% tot 6% verwacht. In vergelijking hiermee levert spaargeld mogelijk slechts 2% rendement per jaar op, terwijl beleggen potentieel veel meer kan opleveren.
Nogmaals, beleggen kent risico’s. Het verwachte rendement van 4% tot 6% is een gemiddelde, gebaseerd op historische gegevens. De 2% rente op spaargeld is daarentegen gegarandeerd. We willen graag benadrukken om keuzes rondom beleggen altijd met voldoende informatie en weloverwogen te maken. We hebben een aantal blogs geschreven die je wegwijs kunnen maken. Hiernaast is het raadplegen van een financieel adviseur zeker ook aan te raden.
We adviseren je om onze blogs over beleggen te lezen en vooral om een financieel adviseur te raadplegen als je overweegt te beginnen met beleggen en hierover vragen hebt. Mocht je willen beginnen met beleggen, vergelijk dan hier de beste brokers voor jouw situatie!
Beleggen kan op allerlei manieren in allerlei vormen. Van aandelen, tot cryptocurrency en van indexfondsen tot spaarrekingen. Bekijk hier alle beleggingsvormen.
Wat betekent dit voor jou?
Wat dit precies voor jou betekend is afhankelijk van je situatie en het risico wat je bereid bent om te nemen. We raden je aan in alle gevallen weloverwoegen beslissingen te nemen. Neem voor eventuele vragen contact op met jouw financieel adviseur.