kiesmakkelijk.nl > Lenen > Zakelijk lenen zonder de bank? Een aantal alternatieven op een rij

Zakelijk lenen zonder de bank? Een aantal alternatieven op een rij

Zakelijk lenen zonder de bank

Tijd om extra voorraad in te kopen voor het zomerseizoen? Kans gespot waar je direct op wilt inspelen? Werkkapitaal nodig om die grote klus te kunnen voorfinancieren?  Allemaal situatie waarbij het kan gebeuren dat je bij de bank even niet terecht kunt. De afgelopen jaren zijn er enorm veel alternatieven op de markt gekomen die juist hier een oplossing voor proberen te bieden. Wij hebben de alternatieven op een rijtje gezet, zodat je precies weet waar je mee aan de slag kunt gaan.

Vaste Zakelijke lening

Laten we starten met een inkoppertje! Naast de traditionele zakelijke leningen bij banken, zijn er tegenwoordig diverse andere financieringsmogelijkheden op de markt beschikbaar. Veel partijen zijn in het gat tussen de ondernemer en bank gesprongen en bieden, weliswaar tegen hogere rentes, vaak wel een snelle oplossing. Net zoals bij de bank ontvang je bij deze partijen een vooraf overeengekomen bedrag gestort op jouw zakelijke rekening. De lening heeft een vaste looptijd, waardoor deze aan het einde volledig is afbetaald, en er is een vast rentetarief gedurende de hele looptijd.

Hierdoor zijn de financiële lasten vooraf duidelijk en goed in te plannen. De structuur van een vaste zakelijke lening biedt duidelijkheid en stabiliteit voor financiële planning op lange termijn.

Klik hier voor een overzicht van de partijen die dit type leningen aanbieden.

Flexibel Zakelijk krediet

Net iets anders dan de vaste zakelijke lening, maar zeker interessant voor ondernemers die graag makkelijk toegang hebben tot een pot met geld voor snelle kansen, voorraden of overbruggingen. De partijen die we hiervoor benoemden zijn vaak ook iets makkelijker en sneller in het verstrekken van krediet dan banken, omdat ze minder strenge eisen stellen.

Als ondernemer kun je een maximaal kredietbedrag aanvragen en zelf kiezen hoeveel je daarvan gebruikt. Dit is super handig als je nog niet zeker weet wat iets gaat kosten of als je gewoon een flexibele financiële reserve wilt hebben. Hoewel je soms je bedrijfsplan moet laten zien, kijken deze geldverstrekkers vooral naar de potentie en recente prestaties van je bedrijf. Voor startende ondernemers kan het soms lastig zijn om zo’n krediet te krijgen als ze nog niet genoeg omzet maken..

Klik hier voor een overzicht van de partijen die dit type leningen aanbieden.

Factoring

Factoring is misschien een beetje een vreemde eend in dit speelveld. Maar het is een optie die niet alle ondernemers direct overwegen, terwijl die zeker voordelen biedt. Bij factoring verkoop je nieuwe facturen aan een factormaatschappij, die je dan direct het bedrag van de factuur betaalt, minus een percentage aan kosten. De factormaatschappij neemt vervolgens de taak op zich om de factuur te innen bij je klant, wat enkele weken tot maanden kan duren.

Een belangrijk voordeel van factoring is dat het je in staat stelt om snel aan geld te komen zonder een traditionele banklening. Je hoeft niet lang te wachten op de betaling van je facturen, wat je cashflow ten goede komt. Aan de andere kant moet je er rekening mee houden dat sommige factormaatschappijen vereisen dat je al je facturen via hen laat lopen. Modernere aanbieders bieden echter vaak flexibelere opties, zoals de mogelijkheid om factoring alleen voor specifieke klanten te gebruiken, nadat deze klanten krediet technisch zijn goedgekeurd.

Crowdfunding

Als je als zelfstandig ondernemer geen facturen hebt om te factoren, of als je op zoek bent naar een alternatieve financieringsmethode, kun je overwegen om crowdfunding te gebruiken. Met crowdfunding verzamel je geld van het publiek, hetzij door het uitgeven van aandelen of het aangaan van een lening. In beide gevallen draagt een groep consumenten bij aan een fonds waarmee jij kunt investeren en groeien.

Een groot voordeel van crowdfunding is dat het je in staat stelt om aanzienlijke bedragen op te halen bij consumenten die vaak ook graag ambassadeurs van je bedrijf worden. Ze geloven in wat je aanbiedt en zullen waarschijnlijk zelf klant worden en anderen aansporen hetzelfde te doen. Dit betekent dat je niet alleen financiering krijgt, maar ook je klantenbestand kunt vergroten zonder tussenkomst van een bank.

Gelukkig dus toch nog wat opties

Kortom, toch nog wel wat keuzes die je kunt maken wanneer de bank het even niet ziet zitten. Hou er wel rekening mee dat je veelal wel wat hogere rentes of kosten zult betalen. Daartegenover staat dan vaak wel weer snelheid en minder papieren rompslomp.