Het is essentieel dat je niet over één nacht ijs gaat bij het aangaan van een lening. Hoewel het soms erg aantrekkelijk kan zijn om snel over geld te beschikken voor die gedroomde aankoop, is het vaak verstandig om goed na te denken over de volgende aspecten wanneer je overweegt een lening aan te gaan. Om het makkelijk te maken hebben wij een aantal belangrijke onderwerpen op een rij gezet.
Doel van de lening
We willen je natuurlijk niet voorschrijven wat wel of niet nodig is in het leven. Het is echter belangrijk om soms de emotie uit je beslissing te halen. Een lening kan vaak al binnen enkele dagen geregeld zijn, maar het is cruciaal om een goede afweging te maken van de verplichtingen die je aangaat. Het stellen van checkvragen kan hierbij helpen. Heb je het geld voor jouw leendoel (zoals een auto, verbouwing, apparatuur of misschien die vakantie) echt nodig op dit moment? Hoe lang ben je bereid om hogere maandlasten te betalen voor iets dat misschien een opwelling is? Kortom, sta goed stil bij of dit echt de juiste volgende stap is.
Overzicht en vergelijking van aanbieders
Je hebt de keuze gemaakt, de lening gaat er komen. Jouw volgende stap is waarschijnlijk het verkennen van de markt en het vergelijken van verschillende aanbieders. Mocht je al zo ver zijn dan kun je dat via deze link doen. Echter raden we je aan om hier nog heel even mee te wachten. Er zijn namelijk een aantal zaken waar je nog even goed over na moet denken. Zo kom je beslagen ten ijs wanneer je jouw vergelijking gaat maken.
Denk na over de ideale looptijd van jouw lening
Zeker iets om in gedachten te houden bij het afsluiten van een lening: probeer de looptijd aan te passen aan hoe lang je denkt dat je iets gaat gebruiken. Stel, je koopt een auto die waarschijnlijk nog zo’n 10 jaar mee gaat. Dan kan het handig zijn om de looptijd van je lening ook op 10 jaar te zetten. Zo voorkom je dat je nog betaalt voor iets dat je niet meer gebruikt.
Nog iets om over na te denken: een lagere maandlast betekent vaak een langere looptijd, en dat tikt aan in de rente die je betaalt. Als je sneller aflost, is het uiteindelijk goedkoper. Maar ja, dan moet je natuurlijk wel de hogere maandlasten kunnen ophoesten. Dus, wat past het beste bij jouw portemonnee?
Kun je de maandlast betalen?
Het is verleidelijk om dit stukje zeer rooskleuring in te zien. Goed, even een tip voordat je een lening afsluit: check echt even of je die maandlasten kunt dragen. Het is namelijk een langdurige verplichting, en elke maand tikken die bedragen aan. Een handige manier om dit te testen is door nu alvast te beginnen met sparen van minstens het maandbedrag van de lening. Zo zie je direct of je het kunt bolwerken zonder in de knel te komen. Wil je sneller schakelen? Check dan even met wat mensen in je omgeving waar je een goed en eerlijk gesprek mee kunt voeren.
Tijd om de rente te vergelijken
Voorgaande stappen doorlopen? Tijd om nu echt aan de slag te gaan. Bij het afsluiten van een lening loont het om rentetarieven van verschillende aanbieders te vergelijken, zodat je niet te veel betaalt. Veel aanbieders gebruiken ‘Risk Based Pricing’, wat betekent dat je rente afhangt van het risico dat zij lopen. Bijvoorbeeld, iemand met een stabiel leven en een goede kredietgeschiedenis krijgt vaak een lagere rente dan een jongere die nog thuis woont en flexwerk doet.
Check of de aanbieder een AFM vergunning heeft
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt in Nederland toezicht op de financiële dienstverleners. Het is slim om te checken of je leningverstrekker een AFM-vergunning heeft. Dit doe je makkelijk via het online register van de AFM. Zo weet je zeker dat je niet met een illegale aanbieder in zee gaat. Het register is voor iedereen toegankelijk.
Lees de kleine lettertjes over vervroegd aflossen
Informeer altijd naar de voorwaarden voor vervroegde aflossing voordat je een lening aangaat. Begrijp goed welke kosten erbij kunnen komen en wat dit betekent voor het totaalbedrag dat je betaalt. Zo kan er bijvoorbeeld een boete zijn voor vervroegde aflossing. Controleer ook of je (gedeeltelijk) boetevrij kunt aflossen, vooral als je verwacht in de toekomst een financiële meevaller te hebben. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
De BKR registratie
Klinkt misschien een beetje eng, maar je ontkomt er niet aan. Wanneer je een lening afsluit wordt je geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BRK). Dit kan effect hebben op eventuele toekomstige wensen zoals het aangaan van een hypotheek op een koophuis.
Betaal nooit vooraf geld om een lening te krijgen
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor kredietaanbieders die consumenten vooraf laten betalen (bijvoorbeeld een ‘verzekeringspremie’ of administratiekosten) zonder dat ze uiteindelijk een lening verstrekken. Dit is niet toegestaan. Pas op voor aanbieders op internet die zonder vergunning opereren en vaak leningen aanbieden zonder BKR-toetsing. Voor consumenten in financiële nood kan dit aantrekkelijk lijken, maar het is vaak fraude. Wees extra voorzichtig met deze illegale praktijken.
Zo, je bent klaar om een goede keuze te maken
Een flinke lijst, maar hopelijk geeft het je een goed beeld van de onderdelen waar je rekening mee moet houden bij het aangaan van een lening! Succes!
Leningen vergelijken
Vergelijk eenvoudig verschillende leenopties, rentetarieven en kredietverstrekkers