Een lening afsluiten kan om diverse redenen. Wat de reden voor een gewenste lening ook is, het is belangrijk dit zorgvuldig en doordacht te doen. Geld lenen als ZZP’er brengt daarnaast nog een aantal extra voorwaarden met zich mee. Lees je dus eerst goed in voordat je besluit een lening af te sluiten.
Wat zijn de voorwaarden die een kredietverstrekker stelt aan mij als ZZP’er?
Voor de kredietverstrekker ligt het risico bij het verschaffen van geld hoger bij een ZZP’er dan iemand die vast in loondienst is. Dit gezien de inkomsten van een ZZP’er kunnen fluctueren en bij een arbeidsongeschiktheid tot aanzienlijke daling van het inkomen kan leiden. Om dit risico te beperken hanteren de meeste kredietverstrekkers minimaal de onderstaande voorwaarden:
- Je kan jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar overleggen
- Je hebt winst gemaakt in ten minste het laatste boekjaar
- Je hebt geen andere leningen lopen. Een BKR-check wordt vrijwel altijd uitgevoerd
- Je bent officieel ingeschreven bij de KVK
- Je hebt een huur- of koophuis in Nederland
- Soms hanteren kredietverstrekkers ook een minimale leeftijd van 21 jaar.
Wat is de invloed op mijn gewenste lening?
Voldoe je aan alle voorwaarden als ondernemer? Dan is kan je kijken naar de gewenste lening. Het is belangrijk om te weten dat het lenen als ZZP’er net anders in elkaar zit. Hou rekening met het volgende:
- Het bedrag wat je kan lening loopt in de regel van 10.000 tot 75.000 euro
- De rente ligt doorgaans hoger. Dit gezien de kredietverstrekker een hoger risico loopt doordat het inkomen van een ZZP’er in veel gevallen onregelmatiger is.
- De lening mag enkel gebruikt worden voor privé doeleinden. Denk hierbij aan het financieren van een auto, een verbouwing of het verduurzamen van een woning.
Fiscaal voordeel voor ZZP’ers
Gezien je als ZZP’er geen rechtspersoonlijkheid hebt zoals bij een B.V. of een N.V. brengt het lenen van geld ook een voordeel met zich mee. Doordat je de lening afsluit maak je over het gehele jaar een minder hoge winst. Hierdoor valt de inkomstenbelasting lager uit.
Sluit je een lening af met als doel het verduurzamen van de woning? Dan is de lening 100% fiscaal aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Let er dus op dat je goed de bonnetjes bewaard die je horen bij de verbouwing.
Hoe werkt het aanvragen van een lening als ZZP’er?
Het aanvragen van een lening als ZZP’er werkt verder hetzelfde als voor iemand die in loondienst is. Doorgaans volg je de volgende stappen:
- Vaststellen van het benodigde bedrag.
- Oriënteren welke mogelijkheden er zijn. Bekijk hier onze lening vergelijken pagina voor.
- Een (vrijblijvende) offerte aanvragen bij één of meerdere kredietverstrekkers.
- Offertes vergelijken en de lening aanvragen bij een verstrekker.
- Goedkeuring vanuit de kredietverstrekker.
- Storting van het gewenste leenbedrag.
Benieuwd hoe lang het duurt voordat een lening wordt goedgekeurd? Lees dan ons artikel: Hoe lang duurt de goedkeuring van een lening?
Leningen vergelijken
Vergelijk eenvoudig verschillende leenopties, rentetarieven en kredietverstrekkers