kiesmakkelijk.nl > Lenen > Hoe lang duurt de goedkeuring van een lening?

Hoe lang duurt de goedkeuring van een lening?

geld lenen calculator

Een lening afsluiten duurt even, maar is gelukkig al een veel sneller proces dan voorheen. Het proces begint bij het nagaan van je leenbehoefte, het vergelijken van kredietverstrekkers en leningen, de aanvraag zelf en de keuring bij de kredietverstrekker. Dit artikel biedt een duidelijk overzicht van hoe lang het duurt voordat je lening wordt goedgekeurd en het geld op je rekening staat.

Doorgaans duurt het proces van aanvraag tot uitbetaling 2-5 werkdagen. Dit kan afwijken per kredietverstrekker.

Stapsgewijze goedkeuring van een lening

Hoe verloopt het keuren van een lening? Dit proces volgt een aantal stappen:

Aanvraag en beoordeling

Nadat je precies weet hoeveel en waar je wilt lenen dien je aan aanvraag in. Na je aanvraag beoordeelt de kredietverstrekker deze op verschillende aspecten. Dit omvat je persoonlijke gegevens, inkomsten, vaste lasten en eventuele BKR-registraties. Deze beoordeling is cruciaal om te bepalen of je het aangevraagde leenbedrag kunt terugbetalen zonder in financiële problemen te komen.

Deze fase duurt over het algemeen één werkdag.

Ontvangen van een offerte

Na de initiële beoordeling stuurt de kredietverstrekker je een offerte. Deze offerte moet je zorgvuldig nakijken om zeker te zijn dat alle informatie correct is en overeenkomt met je aanvraag. Controleer de rente, het leenbedrag, en de looptijd.

Duur is afhankelijk van hoe snel jij de additionele gegevens aanlevert.

Goedkeuringsproces

Indien je akkoord gaat met de offerte, onderteken je deze en stuur je de benodigde documenten terug, zoals een kopie van je legitimatiebewijs, je meest recente loonstrook, en een bankafschrift. Op dit punt wordt je aanvraag definitief.

Deze fase duurt over het algemeen één werkdag.

Uitbetaling

Zodra alle documenten zijn goedgekeurd en de offerte ondertekend is, wordt het leenbedrag uitbetaald. Afhankelijk van de snelheid van de verwerking bij de kredietverstrekker en je bank, staat het geld meestal de volgende dag op je rekening.

Uitbetalingen worden vaak binnen een werkdag in gang gezet. De exacte duur van de uitbetaling is afhankelijk van jouw bank.

Het totale proces van aanvraag tot uitbetaling duurt ca. 2-7 werkdagen. Uiteraard kan dit per kredietverstrekker afwijken.

Kan je dit proces versnellen?

De snelheid waarmee je lening wordt goedgekeurd en uitbetaald kan variëren afhankelijk van enkele factoren:

  • Hoe snel je reageert: Het snel terugsturen van de ondertekende offerte, het eventueel beantwoorden van vragen en de vereiste documenten kan het proces versnellen.
  • De kredietverstrekker: Sommige kredietverstrekkers kunnen sneller verwerken dan anderen. Er zijn kredietverstrekkers welke door middel van slimme technologieën en automatiseringen de eerste ronde van de keuring direct kunnen doen. Dit scheelt een werkdag.
  • De complexiteit van je situatie: Een eenvoudige financiële situatie zonder BKR-registraties wordt sneller verwerkt.

Het aanvragen en goedkeuren van een lening is over het algemeen een snel proces, vooral als dit online wordt gedaan. Onder normale omstandigheden, als je direct reageert en al je documenten in orde zijn, kun je verwachten dat het geld binnen twee werkdagen na de aanvraag op je rekening staat. Dit maakt online lenen een efficiënte optie voor diegenen die snel toegang nodig hebben tot extra fondsen.

afsluiten

Leningen vergelijken

Vergelijk eenvoudig verschillende leenopties, rentetarieven en kredietverstrekkers