Geld lenen?
Vergelijk leningen

Of je nu een gat moet dichten, een nieuwe auto aan wilt schaffen of een andere reden hebt, geld lenen wil je slim doen en tegen de laagste rente.

 • Écht onafhankelijk vergelijken
 • Een lening die bij jouw situatie past
 • Makkelijk kiezen, zoals je van ons gewend bent.
trustpilot
geld lenen kost geld
ontdek hoe jij slim kan lenen. Vergelijk, kies, bespaar

Tip: Lenen voor een verbouwing? De rente hiervan mag je bij een persoonlijke lening aftrekken van de belasting. Bij een doorlopend krediet niet.

Goedkoopste geldverstrekkers

O.b.v. een lening met een looptijd van 5 jaar. Rentestanden gemeten in mei 2024.

Aanbieder Leenbedrag Laagste rente  
ING € 2.500 10,2%  
Lender & Spender € 5.000 9,1%  
Freo € 10.000 9,8%  
Lloyds Bank € 14.999 7,8%  
€ 25.000 8,8%  
€ 50.000 8,5%  

Leningen vergelijken

Wellicht ben je nog niet bekend met het aanvragen van een lening of nader onderzoek te doen. In alle gevallen loont het vaak om verschillende aanbieders te vergelijken. Nu hebben wij diverse geldverstrekkers in onze vergelijker zitten waardoor we eenvoudig een overzicht kunnen maken op basis van jouw situatie.


Een aantal zaken waar je goed op moet letten:

 • Hoogte van de rente – Welke kredietverstrekker heeft aantrekkelijke rentes
 • Looptijd – Met welke looptijd wil ik de lening of het doorlopend krediet afsluiten?
 • Kredietverstrekker – Voel ik mij comfortabel bij de kredietverstrekker. Is dit bijvoorbeeld een Nederlands of een buitenlandse verstrekker?

Wij het gedoe, jij een slimme keuze

Kiesmakkelijk is jouw startpunt om te besparen op vaste lasten of om geld in beweging te zetten. Laat ons alle kleine lettertjes en verschillende aanbieders inventariseren, zodat jij alleen nog jouw bij ons hoeft te kijken welke aanbieder bij je past. Bij Kiesmakkelijk maken we vaste lasten niet leuk, wel makkelijk.

trustpilot
kiesmakkelijk.nl team

Wij hebben hier voor ons bedrijf de Sim Only vergelijkingstool gebruikt. Was gemakkelijk te gebruiken en deed wat het moest doen.

Inge / Ecovoordeel.nl

De vergelijking was gemakkelijk en het indienen bij de energieprovider liep voorspoedig.

M. van Reijn

Altijd vriendelijke geholpen door het team van Kiesmakkelijk. Fijne website en klantenservice wanneer je ze nodig hebt.

Hetty

Veelgestelde vragen over geld lenen

Hoeveel geld je kan lenen is per kredietverstrekker verschillend. Niet elke verstrekker hanteert dezelfde regels omtrent de vaststelling hiervan. Aan de hand van een aantal gegevens wordt het uiteindelijke bedrag vastgesteld. Denk hierbij aan:

 • Andere openstaande leningen
 • (Vast) maandinkomen
 • Leeftijd
 • Gezinssamenstelling
 • Type dienstverband
 • Looptijd

Uiteraard is dit per kredietverstrekker verschillend. Toch mag je uitgaan van maximaal een week, waarbij in de meeste gevallen (na goedkeuring) al binnen 1-4 werkdagen het bedrag op je rekening staat.

Lees hier meer over het gehele proces van het aanvragen en uitbetalen van een lening.

Het vergelijken van kredietverstrekkers en leningen is erg gemakkelijk. Wij doen ten slotte het moeilijke werk al voor je.

 1. Vul jouw situatie in
 2. Bekijk een vergelijking op basis van jouw situatie
 3. N.a.v. onze vergelijking kan jij zelf de keuze maken bij wie je geld wilt lenen
 4. Ga naar de website van de kredietverstrekker en volg het aanvraagproces bij de kredietverstrekker
 5. De kredietverstrekker beoordeelt je aanvraag
 6. Na goedkeuring ontvang je binnen een paar dagen het geld

Het exacte proces bij de kredietverstrekker kan je opvragen bij de verstrekker zelf.

Een persoonlijke lening en een krediet, zoals een doorlopend krediet, zijn beide vormen van leningen, maar ze verschillen op verschillende vlakken:

 1. Aard van de lening:

  • Een persoonlijke lening: Dit is een lening waarbij een vast bedrag wordt geleend dat in termijnen wordt terugbetaald over een vooraf afgesproken periode. De rente, looptijd en maandelijkse aflossingen zijn vastgesteld bij het afsluiten van de lening.
  • Een krediet (bijv. doorlopend krediet): Dit is een flexibele vorm van lenen waarbij een kredietlimiet wordt vastgesteld. Binnen dit limiet kun je opnemen en aflossen naar behoefte, waarbij je rente betaalt over het opgenomen bedrag.
 2. Rentestructuur:

  • Persoonlijke lening: De rente op een persoonlijke lening is over het algemeen vast gedurende de gehele looptijd van de lening.
  • Krediet: Bij een doorlopend krediet kan de rente variabel zijn en kan deze gedurende de looptijd veranderen, afhankelijk van marktomstandigheden.
 3. Aflossingsstructuur:

  • Persoonlijke lening: Bij een persoonlijke lening betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing, dat bestaat uit zowel rente als aflossing van het geleende bedrag.
  • Krediet: Bij een doorlopend krediet betaal je meestal alleen rente over het opgenomen bedrag, en je kunt afgeloste bedragen opnieuw opnemen.
 4. Flexibiliteit:

  • Persoonlijke lening: Over het algemeen is er weinig flexibiliteit bij een persoonlijke lening. Het geleende bedrag wordt eenmalig uitbetaald en er is geen mogelijkheid om extra geld op te nemen nadat je een deel hebt afgelost.
  • Krediet: Een doorlopend krediet biedt meer flexibiliteit, omdat je op elk moment geld kunt opnemen en aflossen binnen de vastgestelde kredietlimiet.

Het juiste type lening hangt af van je financiële behoeften, voorkeuren en situatie.

Een doorlopend krediet biedt flexibiliteit voor wie tijdelijk extra financiële ruimte nodig heeft. In de eerste jaren bepaal je zelf hoeveel en hoe vaak je geld opneemt, en je kunt afgeloste bedragen opnieuw benutten. Echter, dit brengt tegelijkertijd risico’s met zich mee. Als je regelmatig blijft opnemen, kan het een kostbare vorm van krediet worden. Bovendien kan de kredietverstrekker op elk moment de rente voor je doorlopend krediet aanpassen, waardoor je nooit precies weet wat het krediet je zal kosten.

Voor veel mensen heeft een persoonlijke lening de voorkeur, omdat je daarbij elke maand aflost en niet opnieuw kunt opnemen. De risico’s blijven daardoor beperkter. Daarnaast zijn de rente, looptijd en maandlasten van een persoonlijke lening vastgesteld, waardoor je precies weet wat deze lening je zal kosten. Bovendien is de rente voor een persoonlijke lening doorgaans lager dan die voor een doorlopend krediet.

Jouw 3 stappen naar de slimste keuze

formulier

Jouw situatie

Bepaal het bedrag, looptijd en leenvorm. Vul dit in binnen de vergelijker.

vergelijking

Jouw situatie

Bepaal het bedrag, looptijd en leenvorm. Vul dit in binnen de vergelijker.

kiezen

Vergelijk eenvoudig

Bekijk de criteria goed en beoordeel welke aanbieder het beste bij jou past.

Meer over lenen