kiesmakkelijk.nl > Investeren > Waarom zakelijk beleggen interessant kan zijn voor ondernemers?

Waarom zakelijk beleggen interessant kan zijn voor ondernemers?

Zakelijk beleggen

Als ondernemer die wil gaan beleggen, sta je voor een interessante keuze: ga je privé of zakelijk beleggen? Het internet staat vol met informatie over privé beleggen, maar zakelijk beleggen blijft vaak wat onderbelicht. Dit terwijl het erg interessant kan zijn om via je zakelijke rekening te sparen of beleggen. Waarom? Dat gaan we je in dit artikel uitleggen!

Leuker kunnen we het niet maken…

Oftewel, de belastingdienst speelt bij het kiezen tussen privé & zakelijk beleggen een belangrijke rol. Je krijgt namelijk te maken met een omslagpunt waarbij de keuze voor zakelijk beleggen interessanter wordt. Voor het gemak van het onderstaande voorbeeld, gaan we ervan uit dat je een bv hebt.

De vuistregel (maar let op, dit kan voor jou persoonlijk anders zijn) is hier op dit moment dat het in 2024 vaak slimmer is om met een groter vermogen binnen de bv te beleggen. Dit komt doordat je dan alleen vennootschapsbelasting betaalt over het werkelijk behaalde rendement, met tarieven van 19% tot €200.000 winst en 25,8% daarboven. Als je het rendement als dividend uitkeert, betaal je bovendien nog eens 24,5% inkomstenbelasting in box 2 tot €67.000, en 33% daarboven, wat voordeliger kan zijn dan de belastingdruk in box 3​.

Samengevat kun je stellen dat bij grote vermogens en verwachte rendementen onder 5-8%  beleggen binnen de bv vaak fiscaal aantrekkelijker zal zijn. Voor hogere rendementen kan privé beleggen gunstiger zijn, afhankelijk van je specifieke situatie.

Overleg daarom altijd met een fiscaal adviseur om de beste keuze te maken​. Check ook deze pagina van de belastingdienst voor de meest recente informatie omtrent box 3 inkomen.  

Maar er is vast meer toch?

Jazeker, nu we de belastingdienst hebben behandeld kunnen we het gaan hebben over een aantal extra redenen waarom zakelijk beleggen interessant kan zijn voor jou. Houd er vooral rekening mee dat beleggen interessant wordt op het moment dat je liquide middelen (oftewel geld) al een tijdje stil hebt staan binnen de onderneming. Beleg dan ook wel met geld dat je waarschijnlijk voorlopig niet nodig gaat hebben voor bijvoorbeeld voorraden, overbrugging of andere investeringen.

Zakelijk Sparen of Zakelijk Beleggen?

Deze keuze hangt natuurlijk volledig af van het risico dat je met jouw overtollige liquide middelen wenst te nemen. Het feit dat je dit artikel leest, geeft waarschijnlijk wel aan dat je vooral beleggen in overweging aan het nemen bent. Toch is het belangrijk om sparen niet volledig te vergeten. In de afgelopen periode zijn de spaarrentes weer enigszins toegenomen, sparen is dan ook zeker een goede optie. Check overigens voor goede spaaroplossingen onze vergelijkingspagina voor spaarrekeningen.

Mocht je toch iets meer risico met jouw liquide middelen durven nemen, dan zien de rendementen op de beurs in de afgelopen jaren er gunstig uit. De S&P 500 heeft namelijk tussen 2019 & 2023 een rendement van gemiddeld 15,36% laten zien. Voor de AEX was het gemiddelde rendement in deze periode 12,81%. Je zou dus kunnen stellen dat op basis van de afgelopen 5 jaar, zakelijk beleggen een hoger rendement op had geleverd. Beleggingen kunnen, vooral op lange termijn, aanzienlijk hogere rendementen opleveren dan sparen, vooral als je investeert in aandelen, obligaties of vastgoed.

Bescherming tegen inflatie

Naast het feit dat je natuurlijk graag jouw stilstaande geld aan het werk zet om rendement te maken, biedt het ook een slimme manier om jezelf te beschermen tegen inflatie. Inflatiebescherming bij zakelijk beleggen betekent dat een bedrijf investeert in activa die helpen om de koopkracht van zijn geld te behouden of zelfs te vergroten, ondanks de geldontwaarding door inflatie.

Inflatie vreet namelijk aan de waarde van geld over tijd, waardoor dezelfde hoeveelheid geld in de toekomst minder kan kopen. Hier zijn enkele manieren waarop zakelijk beleggen kan dienen als bescherming tegen inflatie:

  • Onroerend goed: Vastgoed stijgt vaak mee in waarde met de inflatie.
  • Grondstoffen: Vaak is er een correlatie te zien tussen toenemende inflatie en prijsstijgingen van grondstoffen zoals bijvoorbeeld olie, goud.
  • Inflatie-geïndexeerde obligaties: Speciaal ontworpen om bescherming te bieden tegen inflatie door renteaanpassingen aan de inflatie.
  • Indexfondsen en ETF’s: Inflatierisico verminderen door breed gespreide fondsen en etf’s. Kies hier gemakkelijk jouw best passende ETF broker.

Kortom

Zakelijk beleggen kan echt een slimme zet zijn voor je bedrijf. Het zorgt ervoor dat je geld niet stil blijft staan, maar juist gaat groeien. Daarnaast biedt het bescherming tegen inflatie, waardoor de waarde van je geld behouden blijft. Ook helpt het om je inkomstenbronnen te diversifiëren, wat zorgt voor meer financiële stabiliteit.

Raadpleeg wel altijd jouw financiele expert om er zeker van te zijn dat zakelijk beleggen ook daadwerkelijk goed bij jouw situatie past!

afsluiten

Zakelijk Beleggen vergelijken

Ben je geïnteresseerd geraakt in zakelijk beleggen? Wij hebben de verschillende opties alvast gemakkelijk voor je op een rijtje gezet.