kiesmakkelijk.nl > Investeren > Passief beleggen in 93% van de totale markt met deze drie Northern Trust indexfondsen

Passief beleggen in 93% van de totale markt met deze drie Northern Trust indexfondsen

beleggen

Een ervaren belegger of van plan om te beleggen en op zoek naar een passieve strategie voor jouw beleggingen? Dan is deze Indexbeleggingstrategie wellicht iets voor jou. Met relatief lage kosten en vrijwel geen tijd een redelijk stabiel rendement behalen. We leggen het je uit hoe aan de hand van de Northern Trust indexfonds strategie.

Voor we beginnen een disclaimer: Beleg nooit meer geld dan je kan missen. Met beleggen kan je geld verliezen. Tevens is dit artikel geen financieel advies.

Even vanaf het begin. Wat is een Northern Trust fonds?

Een Northern Trust fonds is een type beleggingsfonds beheerd door Northern Trust. Deze fondsen zijn er in verschillende vormen, zoals indexfondsen, actief beheerde fondsen, en fondsen gericht op specifieke gebieden zoals aandelen en obligaties.

Northern Trust Asset Management, het bedrijfsonderdeel dat deze fondsen beheert, is gespecialiseerd in verschillende beleggingsstrategieën en risicobeheer. Deze fondsen zijn bedoeld om aan verschillende beleggingsbehoeften te voldoen, zoals geldgroei of het veilig stellen van kapitaal. Beleggers kunnen in deze fondsen investeren direct of via adviseurs en platforms.

Het mooie van deze indexfondsen is dat Northern Trust rekening houdt met de ESG. Dit is een methode om enkel bedrijven op te nemen in de fondsen die voldoen aan milieu, maatschappelijke en bestuur normen. Zo worden bedrijven uit de wapen- en tabaksindustrie uitgesloten.

Voor onze strategie richten we ons op drie van de indexfondsen van Northern Trust

Northern Trust World (Northern Trust World Custom ESG Equity Index Fund)

  Northern Trust World Custom ESG Equity Index Fund) – Het Northern Trust World Custom ESG Equity Index Fund is een indexfonds dat wereldwijd belegt in bedrijven die goed presteren op gebieden als milieu, maatschappij en bestuur (ESG). Dit fonds is specifiek in het leven geroepen om de prestaties van een wereldwijde index te volgen, die bestaat uit aandelen van bedrijven uit verschillende landen die voldoen aan bepaalde milieu-, sociale en governance (ESG) criteria.

  Het doel van het fonds is om hetzelfde rendement te behalen als de ESG-index, na aftrek van kosten. Dit fonds is geschikt voor beleggers die waarde hechten aan duurzaam en verantwoord investeren.

  Lees voor meer informatie over het behaalde rendement, de bedrijven welke in dit fonds zitten en andere eigenschappen van het fonds de Northern Trust All World Factsheet.

  Northern Trust Emerging Markets (Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index Fund)

  Dit is een beleggingsfonds dat zich richt op opkomende markten. Dit fonds volgt een index die samengesteld is uit aandelen van bedrijven uit opkomende economieën, zoals die in Azië, Latijns-Amerika, Afrika en Oost-Europa. Deze bedrijven worden geselecteerd op basis van hun prestaties op het gebied van milieu, sociale zaken en governance (ESG).

  Het doel van het fonds is om beleggers de kans te bieden te beleggen binnen minder bekende markten. Deze opkomende markten bieden een goed groeipotentieel, terwijl het ook rekening houdt met duurzaamheidsaspecten. Dit kan aantrekkelijk zijn voor beleggers die op zoek zijn naar groei en tegelijkertijd waarde hechten aan verantwoord ondernemen.

  Lees voor meer informatie over het behaalde rendement, de bedrijven welke in dit fonds zitten en andere eigenschappen van het fonds de Northern Trust Emerging Markets Factsheet.

  Northern Trust Small Cap (Northern Trust Small Cap Index Fund)

  Dit fonds volgt de prestaties van de small cap-aandelenindex. Dit fonds bestaat uit aandelen van bedrijven met een relatief kleine marktkapitalisatie.

  Beleggen in small cap-fondsen kan kansen bieden voor groei omdat deze bedrijven het potentieel hebben om sneller te groeien dan grotere, meer gevestigde bedrijven. Echter, ze brengen ook hogere risico’s met zich mee vanwege hun kleinere omvang en potentieel grotere volatiliteit. Het Northern Trust Small Cap Index Fund streeft ernaar om beleggers de kans te geven te beleggen binnen deze sector van de markt, vaak met het doel om een diversificatie in de beleggingsportefeuille te bieden en langetermijngroei te realiseren.

  Lees voor meer informatie over het behaalde rendement, de bedrijven welke in dit fonds zitten en andere eigenschappen van het fonds de Northern Trust Small Cap Factsheet.

   Een marktkapitalisatie (market cap) van maar liefst 93%

   Door deze drie indexfondsen op te nemen in je beleggingsportfolio beheer je ca. 93% van de totale marktkapitalisatie. Doordat je fondsen in diverse categorieën pakt heb je daarnaast ook een enorm divers portfolio wat doorgaans het beleggingsrisico verlaagd.

   Een doorgaans stabiel en betrouwbaar rendement

   Natuurlijk beleg je om rendement te behalen. Sinds het oprichten van de indexfondsen behaalt Northern Trust een relatief stabiel jaarrendement. Dit is onderverdeeld over de drie fondsen:

   • Northern Trust World: ca. 11,5%
   • Northern Trust Emerging Markets: ca 6%
   • Northern Trust Small Cap: 12%

   Daarnaast keert Northern Trust jaarlijks dividend uit in februari van ieder jaar. Het dividendpercentage ligt op:

   • Northern Trust World: 1,5%
   • Northern Trust Emerging Markets: 0,8%
   • Northern Trust Small cap: 1,4%

   Mocht je de spreiding aanhouden die we verder in dit artikel bespreken dat zit je op:

   • Een rendement van ca. 10%
   • Een dividend van 1,4%

   Het aanschaffen en opbouwen van jouw indexfonds

   Hoe behaal je dit rendement nu? We leggen je graag uit hoe je het risico zo laag mogelijkheid houdt, maar toch profiteert van het rendement op de indexfondsen. Let er wel op dat resultaten uit het verleden geen garanties in de toekomst geven.

   Verdeling en spreiding van de indexfondsen

   Ieder indexfonds komt met zijn eigen werelddekking, risicoprofiel en rendementsverwachting. Het is daarom goed om je inleg te spreiden en dit naargelang de totale dekking, het risicoprofiel en rendementsverwachting te doen. Let er op dat dit ieder jaar weer kan veranderen. De spreiding die aangehouden kan worden is:

   • 79% in Northern Trust World
   • 11% in Northern Trust Emerging Markets
   • 10% in Northern Trust Small Cap

   De spreiding kan wijzigen doordat niet elk fonds even hard groeit.

   Een nog duurzamere optie

   Northern Trust houdt al rekening met duurzaamheid, maatschappelijk impact en bestuursvormen. Desalniettemin zullen sommige nóg duurzamer willen beleggen. Ondanks dat NT rekening houdt met de ESG heeft het namelijk nog maar een duurzaamheidsrating van 3/5. Een manier om je portfolio duurzamer te maken is om de Emerging Markets Indexfonds te wijzigen voor de Northern Trust ESG Low Carbon Indexfonds. Dit is een indexfonds met uitsluitend duurzame bedrijven.

   Onderstaand zie je de resultaten van de NT World, NT Emerging Markets en NT Low Carbon uit de factsheets van Northern Trust. Hierbij zie je dat de Low Carbon ook een uitstekend rendement behaald van ca. 9,5% sinds oprichting.

   Waar koop ik de Indexfondsen?

   Nu je meer hebt geleerd over de strategie, Northern Trust, de indexfondsen en de samenstelling van je portfolio ben je natuurlijk benieuwd waar je de indexfondsen kan aanschaffen.

   Beleggen in indexfondsen kan op diverse manieren en via diverse brokers en banken. Ons onderzoek toont aan dat ABN AMRO de goedkoopste optie is hiervoor, maar je kan dit ook bij de ING of de Rabobank doen.

   Bij ABN AMRO kan je met ‘Zelf Beleggen basis’ gratis indexfondsen aanschaffen via de bank en betaal je dus geen transactiekosten.

   Ook beleggen via Meesman is een mogelijkheid. Zij doen voor relatief weinig geld het beleggen uit handen nemen en hanteren zelf de meest relevante spreiding van dat moment. Toch zien we dat veel mensen ervoor kiezen dit zelf te doen gezien de hoge mate van passiviteit tegen toch al lage kosten.

   Wat zijn de bijbehorende kosten?

   De kosten van indexbeleggen is verdeeld in twee groepen:

   • Kosten van de bank/broker
   • Kosten van de indexfondsen zelf

   De kosten van de bank/broker die je gebruikt zijn afhankelijk van welke bank je inzet. Zo is dit bij ABN AMRO gratis en betaal je bij veel andere banken nog transactiekosten.

   De kosten van de indexfondsen zijn bij iedere bank/broker gelijk.

   • Northern Trust World: 0,15%.
   • Northern Trust Emerging Markets: 0,25%
   • Northern Trust Small Cap: 0,23%

   Lage kosten vanwege het uitsluiten van dividendlekkage

   Wat naast de relatief lage kosten ook een voordeel is, is het feit dat er geen dividendlekkage plaatsvindt. Omdat de Northern Trust fondsen in Nederland gevestigd zijn betaal je niet twee keer belasting over het dividend wat wordt uitgekeerd. Dit zorgt ervoor dat je nog eens 0,27% extra rendement behaalt t.o.v. ETFs en fondsen uit het buitenland zoals Vanguard. Dit is iets waar veel mensen niet over nadenken.

   Hoeveel geld moet ik beleggen?

   Dit is iets waar wij onmogelijk antwoord op kunnen en mogen geven. Dit is natuurlijk afhankelijk van jouw financiële situatie en doelen. We adviseren sowieso om altijd voorzichtig te beginnen, zeker als beginnende belegger.

   Wel kunnen we vertellen hoe veel mensen hun strategie hebben opgebouwd.

   Eenmalig bedrag + Maandelijkse storting

   Wat we veel terug zien komen is de strategie van een eenmalig startbedrag en een maandelijkse storting. Waarbij beleggers ervoor kiezen eenmalig een wat hoger bedrag in te leggen en vervolgens (al dan niet geautomatiseerd) iedere maand een kleiner bedrag inleggen. Zo bouw je over een langere periode een mooi bedrag op waarbij je dit steeds verhoogd met kleinere hoeveelheden. Dit heeft als voordeel dat je hier minder van ‘voelt’ gezien het om maandelijkse kleinere bedragen gaat, het risico op een verkeerde timing inperkt en toch een groeiend portfolio behoudt.

   Wat doe ik zelf?

   Ik zelf hanteer deze strategie ook via ABN AMRO. Ik heb gekozen voor de duurzamere variant waarbij ik de Emerging Markets fonds heb geruild voor de Low Carbon indexfonds. Doorgaans kost je dit iets rendement, maar ik vind het zelf belangrijk zoveel mogelijk te investeren in bedrijven die bezig zijn met duurzaamheid of goed scoren op maatschappelijk en bestuursniveau.

   Ik zelf heb in het begin een vast bedrag ingelegd en vul dit nu geautomatiseerd maandelijks aan na het ontvangen van mijn salaris. Ik stort hierbij een bedrag wat ik kan missen. Daarnaast laat ik ook het ontvangen dividend automatisch herinvesteren.

   Disclaimer

   Het beleggen van geld brengt risico’s met zich mee. Er is altijd een kans dat je jouw inleg verliest. Dit artikel is dan ook puur ter inspiratie geschreven en is zeker geen advies. Let er ook op dat er in dit artikel affiliate links worden gebruikt. Hierbij ontvangen wij een commissie van de broker/bank indien jij een account afsluit. Dit is hetgeen waar wij ons brood mee verdienen. Zo kunnen wij onze kennis en vergelijkingtools gratis blijven aanbieden. Ondanks dat wij commissie ontvangen heeft dit verder geen invloed gehad op de uitwerking van dit artikel.

   afsluiten

   Brokers vergelijken

   Ben je nu geïnteresseerd in het beleggen in indexfondsen, aandelen of andere beleggingsvormen? Vergelijk dan zeker even verschillende brokers.