Overstappen energie 2024: zo geregeld!

Wanneer je gaat overstappen van energie, kies je voor een ander energiecontract bij een andere energieleverancier. Er zijn veel redenen waarom je zou overstappen naar een andere energieleverancier. Zeker in 2022 waren de energieprijzen hoog. Het kan zijn dat je net in deze periode een nieuw contract hebt moeten afsluiten, bijvoorbeeld omdat je oude contract verliep. Misschien heb je bij een andere energieleverancier nog een beetje op de kosten kunnen besparen, maar liggen de prijzen nog steeds erg hoog. Dan is het nu de hoogste tijd om weer over te stappen op een nieuwe energieleverancier. Afhankelijk van het soort contract dat je hebt, kun je overstappen tussentijds of aan het einde van je energiecontract. Loopt je energiecontract bijna af? Dan is het aan te raden om op Kiesmakkelijk alvast te kijken wat andere energieleveranciers voor aanbod hebben. Zo zie je direct waar je kunt besparen.

Zo kies je een nieuwe energieleverancier

Het kan misschien overweldigend zijn om het aanbod van diverse energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Waar moet je beginnen en waar moet je op letten? Om dit hele proces te versnellen en te vergemakkelijken, kun je op de website van Kiesmakkelijk gebruik maken van de energievergelijker. Door je postcode in te vullen krijg je een overzichtelijk aanbod van alle energieleveranciers bij jou in de buurt. Vervolgens kun je de tarieven met elkaar vergelijken om zo te kijken waar je het voordeligst uit bent. Ook kun je kijken naar andere zaken zoals duurzaamheid wanneer je dit belangrijk vindt. Op basis daarvan kun je een energiecontract afsluiten waar jij helemaal tevreden mee bent én waar je minder voor hoeft te betalen. Bevalt het nieuwe contract je toch niet helemaal goed? Dan kun je in vrijwel alle gevallen opzeggen binnen 14 dagen. Je kunt in die tijd kijken waar je jouw nieuwe contract wil afsluiten.

Wat als je niet overstapt?

Loopt jouw huidige energiecontract af en doe je niks? Dan blijf je stroom en gas ontvangen bij jouw huidige energieleverancier. Vaak betaal je hier wel heel veel meer voor. Daarom is het interessant om op Kiesmakkelijk te kijken naar het aanbod van andere energieleveranciers. Zij hebben jou graag als klant, waardoor je kunt profiteren van lage tarieven. Daarnaast hanteren veel energieleveranciers ook een welkomstkorting of een leuk cadeau wanneer je een nieuw energiecontract afsluit. In veel gevallen gaat het hier wel om een energiecontract van minimaal 3 jaar of langer. Zo weet de energieleverancier dat jij voor lange tijd jouw energie zal afnemen. Blijf je bij je huidige energieleverancier en doe je niks wanneer je contract ten einde loopt? Dan zal je dit direct merken in je portemonnee. Ga daarom voor het einde van je contract alvast op zoek naar een nieuw energiecontract. Doordat het aanbod en de tarieven per dag kunnen verschillen, kan het lonen om regelmatig het aanbod in de gaten te houden. Zo weet je zeker dat je niet te veel zal betalen voor jouw energie.

Diverse soorten energiecontracten

Wanneer je houdt van zekerheid, kun je kiezen voor een vast energiecontract. Hierbij zie je direct het bedrag dat jij per maand betaalt voor energie. Dit bedrag zal iedere maand hetzelfde zijn. Zo kom je dus nooit voor vervelende verrassingen te staan. Het kan wel zijn dat de energieprijzen in de tussentijd dalen. Jij kan dan te veel betalen voor jouw energie. Aan de andere kant kunnen de energieprijzen ook stijgen. Hier hoef jij je met een vast contract geen zorgen om te maken. Wanneer je altijd wilt profiteren van lage prijzen kun je kiezen voor een variabel of dynamisch contract. Wanneer de energieprijzen erg laag liggen betaal je nooit te veel, maar het kan wel zijn dat je een aantal maanden heel veel moet betalen voor energie wanneer de prijzen stijgen. Met een variabel of dynamisch contract kun je wel eenvoudig overstappen naar een andere energieleverancier. Zo kun je altijd kijken waar je het goedkoopst uit bent.

Hoelang duurt de overstap?

Wanneer je wilt overstappen energie dien je een aantal gegevens in te vullen. Vervolgens wordt het oude energiecontract opgezegd en de nieuwe gaat in op de gewenste datum. Direct na het aanvragen van een nieuw energiecontract krijg je een bevestiging doorgestuurd. In vrijwel alle gevallen zal de nieuwe energieleverancier het contract stopzetten bij je huidige energieleverancier. Hier hoef jij dus helemaal niks voor te doen. Binnen twee weken na de aanvraag ontvang je het contract. Je hebt altijd twee weken de tijd om te kijken of dit contract bij jou past of niet. Zijn de twee weken voorbij? Dan zit je vast aan je nieuwe energiecontract. Zie je toch van je nieuwe energiecontract af? Dan kun je deze binnen twee weken kosteloos annuleren en op zoek gaan naar een nieuwe energieleverancier. Jouw nieuwe energiecontract gaat in op het moment dat je huidige energiecontract verloopt. Het hangt er dus vanaf wanneer jij kunt profiteren van je nieuwe energietarieven.

Wanneer stap je over van energieleverancier?

Bij een vast contract stap je over op een nieuwe energieleverancier op het moment dat je huidige energiecontract afloopt. Heb je een contract voor onbepaalde tijd? Dan duurt overstappen energie ongeveer twee tot zes weken. Is jouw huidige energiecontract nog niet ten einde, maar wil je toch overstappen? Dan riskeer je een boete wat ook wel een opzegvergoeding wordt genoemd. In zo’n geval kan het beter zijn om even te wachten tot je huidige contract ten einde loopt om dan een nieuwe aan te vragen. Wanneer je een nieuw energiecontract gaat afsluiten dien je de einddatum van je huidige energiecontract door te geven. De rest wordt vervolgens voor je geregeld. Er wordt een voorschotbedrag berekend die jij iedere maand betaalt. Vervolgens kun je dan zien of jouw verbruik in de buurt komt van dit bedrag of niet. Zo kan het zijn dat je aan het einde van de maand extra moet bijbetalen of dat je geld terugkrijgt. Bij veel energieleveranciers kun je ook jouw voorschotbedrag zelf aanpassen. Hiermee riskeer je wel dat je aan het einde van het jaar veel moet bijbetalen. Zit je altijd ver onder het voorschotbedrag? Dan kun je het bedrag naar beneden halen zonder consequenties.

Een opzegboete om geld te besparen

In sommige gevallen kan het aantrekkelijk zijn om de opzegboete te betalen, omdat dit bedrag lager ligt dan het verschil in energietarieven. Betaal je nu heel veel voor jouw energiekosten en heb je een energieleverancier gevonden waar je veel minder kwijt bent? Dan kan het verschil per maand of op jaarbasis zo groot zijn, dat de opzegboete niet meer uitmaakt. In zo’n geval kun je er dus voor kiezen om toch de boete te betalen. Daarna kun je profiteren van de lage energieprijzen bij jouw nieuwe energieleverancier. De boete verschilt per energieleverancier. Kijk dus goed wat de kosten zijn van de boete om zo te zien of je het waard vindt om dit geld uit te geven of dat je beter nog even kunt wachten met overstappen. Het bedrag van de boete hangt in veel gevallen af van de resterende looptijd. Heb je jouw contract recent afgesloten? Dan zal de boete hoger uitvallen dan wanneer jouw contract over een aantal maanden afloopt. Kiesmakkelijk helpt jou kiezen bij overstappen energie.