kiesmakkelijk.nl > Energie > Zonnepanelen? Maak slim gebruik van je zelf opgewekte energie

Zonnepanelen? Maak slim gebruik van je zelf opgewekte energie

zonnepanelen aan huis

Nu er veel te doen is omtrent het salderen van zelf opgewekte stroom, rijst de vraag omtrent de effectiviteit van zonnepanelen. Daarnaast is het slim om te kijken wat je zelf met de opgewekte energie doet. Dit om zoveel mogelijk energie zelf te gebruiken en daarmee te besparen.

Gebruik je eigen opgewekte energie

Heb je zonnepanelen op het dak? Lever deze energie dan niet terug aan de energieleverancier, maar gebruik deze zelf op een slimme manier.

Gebruik eigen opgewekte energie om je auto op te laden

Het koppelen van je elektrische auto aan het stroomnetwerk van je huis biedt niet alleen gemak, maar heeft ook economische voordelen. Hoe je slim gebruik kan maken van je eigen stroomnetwerk om je auto te laden? We geven je graag een aantal handige tips mee.

Koppel je zonnepanelen aan je laadpaal

Een veel gebruikte manier om goedkoop te laden is het laden van je auto middels energie die opgewekt wordt vanuit je eigen zonnepanelen.

Wist je dat er veel subsidies zijn die het aanschaffen van een laadpaal goedkoper maken? Bekijk de subsidieregelingen op de website van de overheid.

Een thuisaccu aanschaffen

Thuisaccu’s zijn accu’s die je ergens in huis hebt staan waarbij je energie kan opslaan. De opgeslagen energie kan vervolgens ingezet worden in huis wanneer dit nodig is. Bijvoorbeeld wanneer je zonnepanelen wat minder energie opwekken in de winter.

Voor dat je besluit een thuisaccu aan te schaffen is het goed om je te oriënteren naar de terugverdientijd. Er is heel veel om te doen. Sommige geven aan dat je een dergelijke accu met 5 jaar terugverdient, anderen hebben het over 15-20 jaar. Helemaal te duiden is dit niet omdat je niet weet wat de energieprijzen zullen zijn over zoveel jaar. Ook weet je niet wat de overheid gaat doen m.b.t. subsidies etc.

Slimme energiemanagementsystemen

Tijdens de energiecrisis zijn er talloze nieuwe systemen en bedrijven opgestaan om slim om te gaan met energie. Het besef dat energie schaars is, is wel helder. Er zijn dan ook talloze producten op de markt die je kan koppelen aan je eigen energienetwerk. Deze systemen zijn in staat automatisch systemen aan en uit te schakelen om zo energie te besparen. Zo kun je bijvoorbeeld de vaatwasser of wasmachine automatisch aan laten zetten wanneer jouw zonnepanelen veel energie opwekken.

Zo gebruik je zoveel mogelijk van je eigen opgewekte energie op de juiste momenten.