kiesmakkelijk.nl > Energie > Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024?

Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024?

zonnepanelen huis

Er is veel te doen omtrent zonnepanelen in Nederland. Het gerommel met subsidies vanuit de overheid, de salderingsregeling die wel of niet afgeschaft zal worden en de energiecrisis. Loont het nog om zonnepanelen op je dak te plaatsen in 2024? Wij nemen je graag mee.

De ontwikkelingen in 2024 tot dusver

Voor we verder gaan, eerst even een opsomming van hetgeen we tot dusver weten.

  • Salderingsregeling: eind 2023 en begin 2024 is er veel te doen geweest omtrent de Salderingsregeling. Salderen is het terugleveren van eigen opgewekte energie aan het elektriciteitsnet. Voor het terugleveren krijgen huishoudens een vergoeding. Er is een tijd sprake geweest van het feit dat deze regeling afgeschaft zou worden of de tarieven zouden worden verlaagd. Uiteindelijk is besloten deze regeling voorlopig toch in stant te houden.
  • Stabilisering van de energieprijzen: Waar we de afgelopen jaren te maken kregen met een flinke energiecrisis, lijkt de markt te stabiliseren. Met als gevolg dat energieleveranciers weer langlopende contracten uitdelen en deze ook weer aan populariteit winnen.
  • Zonnepanelen markt in verval: Vanwege de onrust omtrent het salderen en energie in het algemeen zijn steeds meer huishoudens terughoudend als het gaat om zonnepanelen. Naast het feit dat een grote hoeveelheid huishoudens zonnepanelen hebben liggen inmiddels en vanuit hun geen vraag meer is. Dit ten gevolg dat veel zonnepanelenverkopers failliet zijn gegaan in 2023.
  • De eerste energieproviders brengen hogere kosten in rekening: verschillende leveranciers hebben de terugleververgoedingen aangepast. Waarbij zonnepaneelhouders in sommige gevallen minder zullen overhouden aan hun zonnepanelen t.o.v. eerdere jaren.

Zijn zonnepanelen aan te raden?

Of zonnepanelen aan te raden zijn, is natuurlijk afhankelijk van jouw situatie. Toch kunnen hier voor je portemonnee voordelen aan zitten, laat staan dat het ook een duurzame oplossing is. Toch kiezen de meeste mensen voor zonnepanelen om economische redenen. Daarom is het belangrijk te kijken naar de terugverdientijd van zonnepanelen.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Volgens verschillende onderzoeken is de terugverdientijd van zonnepanelen wat gestegen. Dit doordat leveranciers steeds meer kosten in rekening brengen omtrent de teruglevering (saldering) van energie.

Verwacht wordt dat wanneer je zonnepanelen in 2024 aanschaft, je deze na ongeveer 5 jaar terugverdient. Met een gemiddelde levensduur van 25 jaar kan je een mooi rendement behalen van ca. 5-6% per jaar.

Wat zijn andere voordelen van zonnepanelen?

  • Naast de specifieke besparing op je energierekening en het kunnen verdienen aan het salderen van jouw opgewekte energie hebben zonnepanelen ook vaak een gunstig effect op de waarde van jouw woning.
  • Waar zonnepanelen de afgelopen jaren als warme broodjes over de toonbank vlogen, is dit inmiddels wat bekoeld. Daarmee is de vraag afgenomen, maar het aanbod bleef gelijk. Dit heeft als effect dat de prijzen van zonnepanelen historisch laag liggen.
  • Ook zonder de salderingsregeling zijn zonnepanelen nog steeds rendabel. De eigen opgewekte energie kan je altijd voor je eigen woning blijven gebruiken. Hiermee bespaar je een hoop geld. Tevens is het in dat geval wellicht relevant om eens te kijken naar een elektrische auto die je middels je eigen panelen kan opladen. Of een thuisaccu waardoor je de opgewekte energie ook in de donkere maanden kan gebruiken.

Eerder schreven we ook een artikel over: hoe slim om te gaan met je eigen opgewekte energie.

Wat is belangrijk om af te wegen bij het aanschaffen van zonnepanelen?

  • Heb je een geschikt dak? Niet alle daken zijn geschikt om zonnepanelen op te leggen. Veel zonnepanelenverkopers laten vrijblijvend een expert langskomen om dit te beoordelen. Diegene kan ook vertellen hoeveel zonnepanelen op je dak passen.
  • Moment van overstappen. Stap over naar een contract met zonnepanelen aan het eind van je huidige contract. Hiermee wordt de saldeerruimte ook over een geheel jaar verrekend.
  • Vermeld de panelen in je energiecontract. Niet iedere energieleverancier berekent de verwachte zelf opgewekte energie door in je energiecontract. Dit zou betekenen dat je een te hoog termijnbedrag hanteert.
  • Een betrouwbare partner en merk. Let goed op wie de zonnepanelen komt leggen, van welk merk deze zijn en hoe het zit met de garantie op deze panelen. Laat uitsluitend door erkende installateurs de panelen leggen. Veel energieleveranciers hebben overigens vaste installateurs in dienst.

Of zonnepanelen rendabel zijn? Jazeker! Zeker nu de salderingsregeling voorlopig blijft bestaan. Ook zonder salderingsregeling is het nog steeds rendabel, maar is de terugverdientijd wel hoger. Desalniettemin is de verwachte terugverdientijd en het groener opwekken van energie voor ons voldoende om zelf zonnepanelen op het dak te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *