kiesmakkelijk.nl > Energie > De verwachting van de energieprijzen in 2023

De verwachting van de energieprijzen in 2023

energieprijzen 2023

Sinds oktober 2021 zijn de energieprijzen flink gestegen. Had je voor die tijd een vast contract afgesloten met lage tarieven? Dan had je geluk en merkte je vrijwel niks van de stijgende energieprijzen. Liep je contract na die tijd af? Dan had je minder geluk. Je ging ineens veel meer betalen per maand. Voor sommige huishoudens was dit bedrag zo hoog dat ze het niet meer konden betalen.

Gelukkig is er wel een compensatie geweest voor die huishoudens. De prijzen voor energie zijn sinds eind 2022/begin 2023 iets gaan zakken. Zeker met de komst van het prijsplafond zijn de energieprijzen weer te overzien. Toch worden er geen vaste contracten aangeboden op het moment. Dit komt omdat de tarieven nog steeds erg hoog liggen in vergelijking met een jaar eerder.

Wil je overstappen van energieleverancier omdat je contract afloopt of omdat je een variabel contract hebt? Dan zal je moeten kiezen voor een variabel contract bij een nieuwe leverancier of je moet nog even blijven bij de leverancier waar je nu zit. Met een variabel contract heb je te maken met wisselende tarieven. Zo betaal je bijvoorbeeld de ene maand meer voor je energierekening dan de andere maand.

De verwachting is dat de prijzen stabiel zullen blijven of gaan zakken in 2023. Loopt jouw energiecontract bijna af? Dan kun je alvast gaan kijken waar je tegen een aantrekkelijk tarief een nieuw contract kunt afsluiten. Omdat hier best veel bij komt kijken, staan wij van Kiesmakkelijk voor jou klaar ter ondersteuning bij jouw keuze.

Variabel of vast contract kiezen

Op dit moment is er vrijwel geen mogelijkheid om te kiezen voor een vast contract bij een nieuwe energieleverancier. Misschien heb je op dit moment nog een vast contract lopen, omdat je een contract hebt afgesloten van 1 tot 5 jaar. Dan kan het zijn dat je nog kunt profiteren van lage tarieven. Wanneer de energieprijzen weer wat zullen dalen is het weer mogelijk om te kiezen voor een vast contract. Je betaalt dan iedere maand hetzelfde bedrag voor stroom, of de tarieven nu dalen of stijgen.

De variabele prijzen voor energie kunnen ieder half jaar veranderen. Daarom weet je met een variabel contract nooit wat je te wachten staat. Dit kan positief uitpakken maar ook negatief. Wanneer je op dit moment een energiecontract wilt afsluiten zal je merken dat er weinig aanbod is. Je kunt dan het aanbod in de gaten houden. Zo zie je het direct wanneer er verandering optreden. Je kunt dan actie ondernemen en een energiecontract afsluiten. Over het algemeen zijn vaste energiecontracten goedkoper wanneer je deze afsluit in een gunstigere periode dan een variabel contract. Toch hebben veel mensen in Nederland een variabel energiecontract.

Wanneer dalen de energieprijzen?

Het is nooit met zekerheid te zeggen wanneer de energieprijzen weer zullen dalen en óf ze zullen dalen. Er zijn veel websites die je in de gaten kunt houden waar ze regelmatig verwachtingen laten zien van de nieuwe energieprijzen. Wil jij dus een nieuw energiecontract afsluiten? Via onze website kun je te allen tijde kijken wanneer het een gunstig moment zou zijn om een nieuw contract af te sluiten.

Om de energierekening enigszins onder controle te houden kun je letten op je stroomverbruik en deze naar beneden halen. Veel energieleveranciers geven je de mogelijkheid om je energieverbruik in te zien. Dit kun je in een app zien of je krijgt aan het einde van de maand een overzicht van het verbruik. Op die manier kun je kijken of je in de buurt zit van je voorschotbedrag en of je meer of minder verbruikt dan verwacht. Kies voor energiebesparende producten om zo minder stroom te verbruiken. Uiteindelijk zal je dit terug gaan zien op je energierekening.

Hoge energieprijzen: zo ga jij ermee om

Het is erg vervelend wanneer je ineens veel meer moet betalen voor je energie door de stijgende prijzen. Zeker grote gezinnen kunnen flink de dupe zijn van deze veranderingen. Toch kunnen kleine aanpassingen al een groot verschil maken in de maandelijkse energiekosten. Vervang bijvoorbeeld alle lampen voor led lampen. Ook kun je minder lang douchen en de was op een koudere temperatuur wassen. Wanneer je apparaten niet in gebruik heb, kun je deze beter helemaal uitzetten of de stekker uit het stopcontact halen. Hiermee voorkom je sluipverbruik. Dit kan oplopen tot een paar tientjes per jaar.

Wanneer een apparaat in huis kapot gaat of aan vervanging toe is, kun je kiezen voor een nieuw model met een zuiniger energielabel. Zo kun je direct besparen op je energierekening, doordat je minder stroom verbruikt. Ook kun je bij Kiesmakkelijk regelmatig het aanbod vergelijken van diverse energieleveranciers, zeker wanneer de prijzen weer wat gaan dalen.

Door een energievergelijker op onze website te gebruiken, kun je direct zien wat het aanbod is op jouw woonadres. Je kunt dan ook zien waar je het voordeligst uit bent en waar je eventueel een mooie welkomstkorting  krijgt. Hoewel de prijzen nu erg hoog liggen kan het zijn dat deze in de toekomst weer gaan dalen. Houd dus goed de verwachtingen op Kiesmakkelijk in de gaten voordat je een nieuw energiecontract gaat afsluiten bij een andere energieleverancier.

Het prijsplafond in 2023

Door de hoge tarieven van energie is er een prijsplafond in het leven geroepen om de kosten wat te dekken. Dit is zeer gunstig voor grote gezinnen en huishoudens die weinig te besteden hebben. Voor sommige kan het prijsplafond betekenen dat ze iets meer per maand moeten betalen, zelfs wanneer ze een vast contract hebben afgesloten. Voor anderen betekent het weer dat ze veel minder gaan betalen per maand.

Naast het prijsplafond kun je zelf ook kijken hoe en waar je kunt besparen op je energierekening. Zo kun je bijvoorbeeld overwegen om je woning volledig te laten isoleren of je kunt zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Op die manier kun je een deel van de stroom zelf opwekken, waardoor je minder kwijt bent per maand.

Stap regelmatig over van energieleverancier

Sommige mensen sluiten een energiecontract af en blijven daar vervolgens jarenlang zitten. Hier is niks mis mee, maar waarschijnlijk betalen deze mensen veel te veel voor hun energie. Door aan het einde van je contract ons voor jou diverse energieleveranciers met elkaar te laten vergelijken, zie je direct waar je goedkoper uit bent.

Energieleveranciers hebben jou er graag bij als klant en willen je dan ook een leuke korting of een cadeau geven. Deze korting kan soms zo hoog zijn dat het wel erg aantrekkelijk is om over te stappen. Dit kan gaan om een cashback of je kunt een tablet ontvangen. Voor velen een goede reden om over te stappen.

Door diverse energieleveranciers met elkaar te vergelijken, zie je direct wat de tarieven zijn bij een andere leverancier. Wanneer je weet wat jouw huidige tarieven zijn, zie je ook direct wat je kunt besparen per maand. Op jaarbasis kan dit erg oplopen. Zorg er dus voor dat je aan het einde van je energiecontract op onze website kijkt of je ergens anders voordeliger uit bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *