Zo vind je de goedkoopste energieleverancier in 2024

Wanneer je een nieuw energiecontract afsluit wil je natuurlijk niet te veel betalen. Je gaat dan op zoek naar de goedkoopste energieleverancier. Het is niet makkelijk om te zeggen wat de voordeligste energie-aanbieder is. Dit hangt namelijk af van een aantal factoren. Het kan zelfs per huishouden verschillen. Je kunt hierbij kijken naar jouw verbruik. Woon je met meerdere personen in huis of woon je alleen? Is er vaak iemand thuis of juist niet? Wordt er vanuit huis gewerkt of niet? Zo kun je kijken wat het verbruik per maand is. Je weet wat je nu per maand betaalt aan energie bij je huidige energieleverancier.

Door onze energievergelijker te gebruiken, zie je direct het aanbod op jouw adres. Je ziet dan ook meteen wat je per maand betaalt bij andere leveranciers. Door deze bedragen naast elkaar te leggen, weet je ook direct wat de goedkoopste leverancier is. Je ziet direct wat je per maand kunt besparen op jouw energierekening. Zeker wanneer je ook nog eens kunt profiteren van een aantrekkelijke welkomstkorting, kun je zomaar honderden euro’s besparen per jaar op je energierekening.

Wisselende tarieven per leverancier

Het is belangrijk om regelmatig diverse energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Zo kun je zien waar je het goedkoopste uit bent. Heb je een contract moeten afsluiten in 2022, toen de prijzen erg hoog lagen? Dan kan het zijn dat je in 2023 kunt profiteren van lagere kosten per maand. Hier kun je direct al je voordeel uithalen. Andersom werkt dat helaas ook zo. Heb je een energiecontract afgesloten in een gunstige tijd en dien je jouw contract te moeten verlengen of ga je overstappen? Dan is de kans aanwezig dat je ineens fors meer gaat betalen voor jouw energierekening. Het is dan verstandig om goed te kijken waar je het goedkoopste uit bent om zo nog enigszins te kunnen besparen op de kosten.

Met het prijsplafond van 2023, zullen de kosten lager uitvallen dan in 2022. Door ook nog eens goed diverse leveranciers met elkaar te vergelijken zie je direct waar je kunt besparen en waar je het minste betaalt voor stroom op jouw adres. Diverse energieleveranciers hebben verschillende tarieven. Daarom kan het zomaar zijn dat je bij een andere energieleverancier veel minder kwijt bent aan jouw energiekosten, dan bij een andere energieleverancier. Bij Kiesmakkelijk maken we dit voor jou inzichtelijk.

Verschillende soorten contracten en aanbiedingen

Veel energieleveranciers werken met aanbiedingen of een welkomstkorting, wanneer je een nieuw energiecontract afsluit. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een groot bedrag terugkrijgen of bieden energieleveranciers soms een extraatje aan zoals een tablet of een Nintendo. Daarnaast bieden sommige energieleveranciers een contract aan van een jaar met een interessante energie aanbieding en bieden anderen weer een contract aan van minimaal 3 jaar om zo te kunnen profiteren van een aanbieding. Kijk daarom wat bij jou past en welke korting of aanbieding jij interessant vindt. Zo kun je kijken wat de goedkoopste energieleverancier is. Hierbij is het wel verstandig om rekening te houden met de huidige prijzen.

Hoewel we in 2023 te maken hebben met het prijsplafond, kan het ook zijn dat je een contract kunt afsluiten bij een leverancier waarmee je minder betaalt dan het prijsplafond. Weet je dat je veel moet betalen voor je energie en denk je dat deze prijzen weer zullen dalen? Dan kun je kiezen voor een contract van een jaar. Heb je nu een goede aanbieding te pakken en betaal je weinig per maand? Dan kun je jouw contract voor een langere tijd vastzetten. Zo profiteer je jarenlang van een laag maandbedrag voor je energie.

Hoe worden de prijzen opgebouwd

Wanneer je diverse energieleveranciers met elkaar vergelijkt, zal je zien dat je bij de een veel meer betaalt, dan bij de ander. Dit komt door het inkoopbeleid van gas en stroom. Ook speelt jouw verbruik een grote rol in het bedrag dat je per maand gaat betalen. Sommige energieleveranciers hebben hun stroom en gas slim ingekocht. Zij kunnen daardoor een laag tarief aanbieden waar jij weer iedere maand van kunt profiteren. Daarnaast maken sommige energieleveranciers onderscheid in groot- en kleinverbruikers. Verbruik jij bijvoorbeeld weinig doordat je alleen woont en veel van huis bent? Dan kun je hier bij sommige energieleveranciers je voordeel uithalen.

Dit werkt ook zo voor grootverbruikers bij sommige leveranciers. Daarom is het bij het vergelijken van energieleveranciers belangrijk om goed te kijken naar je verbruik. Zo kun je direct zien waar je het voordeligst uit bent wanneer je een nieuw energiecontract gaat afsluiten. Let er wel op dat de tarieven van energie dagelijks kunnen verschillen. Zie je een goede deal voorbijkomen waarmee je flink kunt besparen op je energierekening? Dan kan het interessant zijn om direct een nieuw energiecontract af te sluiten, voordat de prijzen weer omhoog gaan.

De stroomprijzen in 2024

De prijzen voor energie zullen in 2023 verschillen tussen de €0,30 en €0,90 per kWh. Het prijsplafond wat is ingegaan in 2023 ligt rond de €0,40 per kWh. Je kunt kijken of je een leverancier kunt vinden die net onder het prijsplafond kan leveren om zo flink te kunnen besparen op je energierekening. Veel energieleverancier zitten rond of net onder het prijsplafond. In Nederland heeft een groot deel van de mensen een variabel contract. Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract kun je zelf beslissen voor hoelang je het contract wilt afsluiten. Ook kun je kijken waar je een goede deal kunt scoren om zo het meeste te kunnen besparen op je energierekening. Om er zeker van te zijn dat je het voordeligste contract afsluit kun je diverse energieleveranciers met elkaar vergelijken. Je ziet dan direct waar je het minst betaalt voor je energie. Zelf kun je ook de kosten laag houden door rekening te houden met je stroomverbruik. Zo kun je bijvoorbeeld rekening houden met daluren of kiezen voor een variabel of dynamisch contract.

Welk type contract is het goedkoopst?

Wanneer je een nieuw energiecontract afsluit heb je de keuze uit een vast contract, een variabel contract of een dynamisch contract. Kies je voor een vast contract? Dan heb je de keuze uit een looptijd van 1, 3 of 5 jaar. Je betaalt bij dit type contract iedere maand hetzelfde bedrag. Zo heb je een stukje zekerheid en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Sluit je jouw contract af in een gunstige periode? Dan betaal je dus voor de looptijd van je contract een vast laag bedrag per maand. Kies je voor een variabel contract? Dan kun je jouw huidige energiecontract iedere maand opzeggen. Zo kun je altijd kijken waar je voordeliger uit bent en overstappen wanneer je dat wil.

Een groot deel van de Nederlanders kiest voor een variabel contract. Hierbij kunnen de prijzen iedere maand verschillen van laag naar hoog. Het nadeel is dat je nooit precies weet waar je aan toe bent en wat je per maand gaat betalen. Bij een dynamisch contract verschillen de prijzen voor stroom en gas per dag. Door hier slim op in te spelen kun je hier flink geld mee besparen. Zeker in de daluren kun je dan voor een zeer laag tarief stroom verbruiken. Een dynamisch contract is ook ieder moment opzegbaar. Een variabel contract is in veel gevallen de goedkoopste optie.