kiesmakkelijk.nl > Beleggen > Wat zijn strategieën om te beleggen?

Wat zijn strategieën om te beleggen?

De gouden vraag waar nu eenmaal geen eenduidig antwoord op te geven valt. Allereerst natuurlijk omdat dit voor iedereen anders is en er niet één gouden antwoord te geven valt. Maar omdat we bij Kiesmakkelijk dingen nu eenmaal graag voor je op een rijtje zetten, hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de verschillende strategieën die je voorhanden hebt. De keuze is natuurlijk volledig aan jou, maar makkelijker dan dit kunnen we het niet maken.

“Bezint eer gij begint”

Probeer voordat je gaat beginnen antwoord te geven op de volgende 3 vragen. Dit zorgt er namelijk voor dat je vanuit een goede basis de juiste keuzes kunt gaan maken.

Wat zijn jouw beleggingsdoelen?

    Vrij essentieel om te weten waarom je dit gaat doen? Ga je dit gebruiken voor jouw oude dag, of gaat het meer om de kortere termijn, waarbij je die gedroomde auto of die uitbreiding aan jouw huis te bewerkstelligen? Zoals je zult begrijpen nemen verschillende doelen verschillende risico’s en keuzes met zich mee.

    Hoeveel risico ben je bereidt te nemen?

    Sommige beleggers kunnen slapeloze nachten krijgen van volatiele aandelen, terwijl anderen comfortabel zijn met significante schommelingen in hun beleggingsportefeuille. Je risicotolerantie is vaak afhankelijk van je financiële situatie, leeftijd, beleggingsdoelen, en hoe je emotioneel reageert op verlies. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het risico, hoe hoger het potentiële rendement – maar ook het potentiële verlies.

    Hoeveel tijd wil je nemen om jouw doelen te bereiken?

    Dit heet ook wel jouw “beleggingshorizon”. Je beleggingshorizon is eigenlijk de tijd die je hebt om naar je financiële doelen toe te werken. Hoe langer deze periode is, des te meer risico’s je in principe kunt nemen. Dat komt omdat je genoeg tijd hebt om eventuele dips in de markt op te vangen. Bijvoorbeeld, als je jong bent en spaart voor je pensioen, kun je het je veroorloven om te investeren in meer volatiele beleggingen zoals aandelen. Ben je echter dichterbij je pensioenleeftijd, dan is het wellicht verstandiger om te kiezen voor stabielere investeringen, zoals obligaties, om risico’s te beperken.

    Een overzicht van de verschillende beleggingsstrategieën

    Er zijn een flink aantal manier waarop je zou kunnen gaan beleggen. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk. Afhankelijk van wat je wilt bereiken, hoe comfortabel je bent met risico’s en hoe lang je van plan bent te investeren. We hebben geprobeerd het allemaal op een rijtje te zetten.

    Buy and Hold
    Dit is voor mensen dit graag wat relaxter investeren. Het draait om het lang vasthouden van je beleggingen. Het idee is dat, hoewel de markt soms schommelt, het op lange termijn waarschijnlijk zal groeien. Je koopt dus en houdt vast, wat de golven ook mogen zijn. Blijf echter wel scherp op eventuele ontwikkelingen bij bedrijven waarin je hebt belegd.

    Indexbeleggen
    Hierbij investeer je in fondsen die een specifieke index volgen, een mooi voorbeeld is de S&P 500. Deze index volgt de markt, wat meestal als minder risicovol wordt gezien dan proberen de markt te verslaan door individuele aandelen te kopen. Dit is in principe iets meer “achteroverleunen”.

    Oneffenheden in de markt opsporen
    Als een echte econoom / speurneus ga je op zoek naar aandelen die meer waard zijn dan hun huidige prijs doet vermoeden. Je leest de jaarverslagen, je volgt het nieuws op de voet en mengt er wat van jouw individuele visie in mee. Dit vereist wat graafwerk en analyse om die verborgen juweeltjes te vinden.

    Groeibeleggen
    Hier richt je je op bedrijven die potentie hebben om snel te groeien. Je betaalt misschien wat meer voor hun aandelen, maar als hun toekomst zo stralend is als je denkt, zou dat het waard moeten zijn. Je ziet vaak beleggers bewegen naar industrieën die relatief nieuw zijn in de hoop het bij het juiste eind te hebben.

    Dividendbeleggen
    Deze aanpak is ideaal als je op zoek bent naar een regelmatige inkomstenstroom vanuit jouw investeringen. Je focust op bedrijven die consequent dividenden uitbetalen, wat een teken van financiële stabiliteit kan zijn.

    “Daytrading”
    Deze strategie speelt in op de actuele bewegingen van de markt. Je koopt aandelen als ze in waarde stijgen en verkoopt ze als ze beginnen te dalen. Dit vergt stalen zenuwen en een goed inzicht in de markt. Dit is voor de beleggers die flink wat tijd willen investeren in hun strategie.

    Tegengesteld beleggen
    Soms is tegen de stroom in zwemmen het slimst, denken beleggers die deze strategie gebruiken. Deze strategie houdt in dat je koopt als iedereen verkoopt en verkoopt als iedereen koopt, uitgaande van de theorie dat de markt vaak overreageert op nieuws.

    De keuze is reuze, maar blijf nadenken

    Deze beleggingsstrategieën hebben allemaal hun eigen charme en kunnen verschillen in risico en potentieel rendement. Je keuze kan afhangen van je persoonlijke financiële situatie en hoe de economische omstandigheden zich ontwikkelen. Vaak combineren beleggers verschillende strategieën om zo hun portefeuille te diversifiëren en aan te passen aan veranderende marktomstandigheden.

    Een tip die we wel mee willen geven, is om altijd even rustig achterover te leunen en goed de voor en nadelen op een rijtje te zetten van jouw beleggingskeuzes. Veelal hebben mensen namelijk de neiging om vanuit emotie snelle beslissingen te willen maken. Dit levert vaak veel stress en niet de beste keuzes op.

    huis en tuin

    Wat betekent dit voor jou?

    Wat dit precies voor jou betekend is afhankelijk van je situatie en het risico wat je bereid bent om te nemen. We raden je aan in alle gevallen weloverwoegen beslissingen te nemen. Neem voor eventuele vragen contact op met jouw financieel adviseur.