kiesmakkelijk.nl > Beleggen > Wat is dividendlekkage en hoe dit te voorkomen?

Wat is dividendlekkage en hoe dit te voorkomen?

Dividendlekkage is een term die vaak opduikt in de beleggingswereld. Veel beleggers hebben ermee te maken, maar weten niet precies wat het inhoudt. We leggen graag uit wat het is, hoe het te voorkomen en andere handige informatie.

Definitie van Dividendlekkage

Dividendlekkage verwijst naar het deel van de dividendbelasting dat wordt ingehouden op uitgekeerd dividend door een beleggingsfonds, indexfonds en/of de onderliggende aandelen waarin het fonds belegt, dat niet kan worden teruggevorderd via een belastingaangifte. Het is dus strikt genomen geen fysiek dividend dat weglekt.

Onderdelen van Dividendlekkage

Dividendlekkage kan bestaan uit twee componenten:

  1. Dividendbelasting ingehouden door de ETF zelf: De bedrijven waarin de ETF belegt, keren hun winst uit als dividend waarop belasting wordt ingehouden voordat het aan de eindbelegger wordt uitgekeerd.
  2. Dividendbelasting van de eindklant: Deze belasting kan niet worden verrekend met de belastingaangifte of wordt soms vergeten.

Oorzaken van Dividendlekkage

Dividendlekkage ontstaat door verschillen in belastingtarieven voor dividend. Bijvoorbeeld, als u een aandeel of beleggingsfonds uit de Verenigde Staten bezit, wordt er 30% belasting geheven op het uitgekeerde dividend. Dit is het netto dividend dat u ontvangt.

Bij de jaarlijkse belastingaangifte kunt u vaak een deel terugvragen, afhankelijk van het belastingverdrag tussen Nederland en het desbetreffende land. Soms kunt u het gehele bedrag terugvragen, maar als dat niet lukt, is er sprake van dividendlekkage. U heeft dan te veel belasting betaald over het uitgekeerde dividend.

Ook bij indexbeleggen kan dividendlekkage optreden. U koopt indexbeleggingen via een ETF in een beleggingsinstelling, waarbij zowel de beleggingsinstelling als de onderliggende aandelen dividend uitkeren, waarop dividendbelasting wordt ingehouden.

Hoe Dividendlekkage te voorkomen?

Er wordt vaak gediscussieerd over dividendlekkage bij ETF’s. Deze zorgen zijn deels terecht, maar ook vaak misleidend. De term “dividendlekkage” is eigenlijk misleidend; het gaat niet om dividend dat weglekt, maar om de ingehouden dividendbelasting die om verschillende redenen niet kan worden teruggevorderd.

Veel mensen denken ten onrechte dat dit probleem specifiek is voor ETF’s, maar dat is niet het geval. Aandelen en beleggingsfondsen kunnen hetzelfde probleem ondervinden wanneer dividend wordt betaald in een land dat geen gunstig belastingverdrag met Nederland heeft. Het idee dat beleggingsfondsen immuun zijn voor dit probleem is dus onjuist.

Hoe je dividendlekkage voorkomt

De enige manier om dividendlekkage volledig te vermijden is door uitsluitend te investeren in volledig Nederlandse producten. Dit betekent een ETF kiezen van een Nederlandse uitgever die ervoor heeft gekozen om een Nederlandse fiscale beleggingsinstelling (FBI) te zijn en die uitsluitend belegt in aan de Nederlandse beurs genoteerde aandelen.

Zelfs als het gaat om een Nederlandse FBI die wereldwijd belegt, bestaat er nog steeds een kans op dividendlekkage. Dit gebeurt wanneer Nederland niet met elk land het juiste belastingverdrag heeft gesloten.

Hoeveel geld verlies je door dividendlekkage?

Uiteraard de vraag waar iedereen antwoord op wilt hebben. Hoeveel geld loop ik mis door de dividenlekkage? Dit ligt ten eerste aan het feit of een aandeel/bedrijf dividend uitkeert. We gaan er even vanuit dat dit wel het geval is. In de meeste ETFs en fondsen zitten namelijk bedrijven die dit uitkeren.

Stel een bedrijf keert 3% dividend per jaar uit. Over dit dividend zijn we in Nederland verplicht 15% dividendbelasting af te dragen. Meestal kan je deze ingehouden belasting niet terugvragen.

Bij een ETF met veel dividendbetalende bedrijven kan het bedrag dus aardig oplopen als je over de 3% dividend 15% moet afdragen. Dit kan enkele tienden van een procent aan rendement per jaar kosten door dividendlekkage. Dit is echter in de meeste gevallen verwaarloosbaar als je bedenkt dat een ETF binnen een uur al tienden van procenten in waarde kan stijgen of dalen. Pas bij zeer grote bedragen is de dividendlekkage ook echt voelbaar.

Dividendlekkage rendementsvoorbeeld

Wanneer je dus met kleine hoeveelheden of voor de korte termijn belegd hoef je je dus geen zorgen te maken. Maar hoe zit dit nu met een rendement over de lange termijn met grotere hoeveelheden geld? Denk bijvoorbeeld aan pensioenbeleggen of andere langdurige beleggingsvormen.

Onderstaand zie je wat het vermogen met en zonder dividendlek is over een periode van 30 jaar. Over deze dertig jaar zie je dat het ongeveer 5.000 euro scheelt. De dividendlekkage is duidelijk te zien na een periode van 10 jaar.

Bron: Brand New Day

Of een dividendlekkage dus van invloed is op jouw beleggingen is afhankelijk van hoe je belegd en hoeveel geld je belegd. Zoals op bovenstaande afbeelding te zien is kan het op de lange termijn wel degelijk invloed hebben op je rendement.

afsluiten

Ontdek welke beleggingsvorm bij je past

Ben je geïnteresseerd in beleggen? Wij hebben de verschillende opties alvast gemakkelijk voor je op een rijtje gezet.