Obligaties

Overweeg je te gaan investeren in obligaties? Lees de informatie op deze pagina dan goed. We leggen je uit wat het precies is, wat de voor- en nadelen zijn en hoe je kan investeren in obligaties.

zet jouw geld aan het werk. vergelijk, kies,relax

Ga direct naar

Wat is een obligatie?

Een obligatie is een schuldbewijs wat vaak door een overheid, maar soms ook door bedrijven uitgegeven wordt. De overheid of het bedrijf gaat als het ware een lening van jou aan. In ruil voor het verstrekken van deze lening ontvang je rendement in de vorm van een rentepercentage. Dit noemen we ook wel coupon of couponrente. De obligatie heeft altijd een vooraf afgesproken periode waarin je het geld terug ontvangt.

De belangrijkste kenmerken van obligaties

Hier zijn de belangrijkste kenmerken van obligaties:

 1. Hoofdsom: Een obligatie bestaat altijd in zijn totaliteit uit een hoofdsom. De hoofdsom is het bedrag wat beloofd wordt terug te betalen aan de obligatiehouder. 

 2. Couponrente: Dit is de rente die de obligatiehouder ontvangt bovenop de lening. Een couponrente van 5% op een hoofdsom van 1.000 euro betekent dat je jaarlijks 50 euro couponrente zal ontvangen.

 3. Looptijd: Bij obligaties wordt een periode vastgesteld vanaf de uitgifte van een obligatie tot het volledig terugbetalen van de hoofdsom. Dit kan variëren van maanden tot tientallen jaren. Dit is afhankelijk van verschillende facturen zoals de hoogte van de hoofdsom.

 4. Callopties: Sommige obligaties hebben een calloptie. Dit geeft de uitgever de mogelijkheid de obligatie vervroegd af te lossen. Dit gebeurt vaak wanneer de rentes dalen. Hierdoor wilt de uitgever van een obligatie de obligaties opnieuw uitgeven voor een lagere rentepercentage.

Obligaties zijn populair bij mensen die een hogere mate van zekerheid zoeken. Bij de obligatie weet je vaak vooraf precies wat je zal ontvangen en over welke periode dit is.

beleggen

Northern Trust indexfondsen beleggingsstrategie

Lees hier meer over een populaire beleggingsstrategie m.b.v. indexfondsen. Middels het Northern Trust indexfondsen pakket volg je de groei van de totale wereldeconomie.

Lees alles over deze strategie

Is beleggen in een obligaties iets voor mij?

Uiteraard kunnen we dit nooit bepalen voor je. Om te bepalen of beleggen in een obligaties voor jou geschikt is, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Wat is jouw beleggingsdoel? Ben je op zoek naar stabiele inkomsten, kapitaalbehoud of groei op de lange termijn? Over het algemeen zijn obligaties geschikt voor beleggers die op zoek zijn naar een stabiel rendement en minder risico willen lopen t.o.v. beleggingsvormen als aandelen of cryptocurrency.

 2. Hoeveel risico ben je bereid te nemen? Overweeg hoeveel risico je bereid bent te nemen. Obligaties bieden een relatief laag risicoprofiel. Uiteraard betekend dit niet dat je helemaal geen risico loopt. Een nóg veiligere optie is een spaarrekening.

 3. Wat is je beleggingshorizon? Hiermee bedoelen we hoe lang je jouw geld kan missen voordat je jouw volledige investering terug hebt verdient. Obligaties met een korte looptijd zijn vaak minder risicovol dan een obligatie met een lange looptijd. Dit omdat de korte termijn altijd beter te voorspellen is dan hoe iets verloopt over de lange termijn.

 4. Wat is je inkomensbehoefte? Ben je op zoek naar een hoog rendement en wil je snel rijk worden van je belegging? Dan is een obligatie vaak niet de beste beleggingsvorm. Obligaties zijn geschikt voor een stabiel rendement welke een stabiele cashflow bieden.

 5. Wat heb je al in je beleggingsportefeuille? Obligaties kunnen ook een goede manier zijn om je portefeuille te diversifiëren. Naast meer risicovolle beleggingsvormen kan je meer zekerheid inbouwen m.b.v. obligaties. Of de andere kant op. Het kan ook een manier zijn om naast een spaarrekening te openen een eerste stap te zetten binnen beleggen.

Door het antwoord te geven op bovenstaande vragen kan je wellicht beter inschatten of obligaties iets zijn voor jou.

Voordelen van beleggen in obligaties

Beleggen in obligaties biedt verschillende voordelen, vooral voor beginnende beleggers en degenen die op zoek zijn naar een kostenefficiënte en minder risicovolle manier om hun geld te investeren. Ook voor passieve beleggers is het een optie. Hier zijn de belangrijkste voordelen:

 1. Stabiel inkomen: Doordat vooraf bepaald wordt wat de hoofdsom is, de rente en periode van terugbetaling kan je vooraf berekenen wat je iedere maand of jaar zal ontvangen uit de obligaties.

 2. Kapitaalbehoud: Aan het eind van de periode krijgt de belegger de totale hoofdsom terugbetaald. Zo zijn obligaties ook fijn om bestaand kapitaal te behouden en in de tussentijd rente te ontvangen.

 3. Laag risico: Beleggen in obligaties brengt een laag risico met zich mee.

 4. Diversificatie: Obligaties bieden een betrouwbare bron van inkomen. Dit kan helpen in een meer risicovol beleggingsportefeuille.

 5. Belastingvoordelen: Sommige obligaties van bijvoorbeeld de staat of andere landen zijn vaak vrijgesteld van lokale of staatsbelastingen.

 6. Prioriteitsbetalingen: In het geval van een faillissement of andere reden dat de hoofdsom niet terugbetaald kan worden hebben obligatiehouders vaak prioriteit bij de uitbetaling van activa.

Nadelen van beleggen in obligaties

Hoewel obligaties veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen die je in overweging moet nemen. De belangrijkste nadelen van beleggen in obligaties:

 1. Renterisico: De waarde van een obligatie kan dalen ten gevolge van een stijging van de marktrente. Dit komt omdat nieuw uitgegeven obligaties een hogere rentevergoeding bieden. Hiermee worden obligaties met een lagere rente minder aantrekkelijk.

 2. Kredietrisico: Alhoewel dit laag is, bestaat er altijd de kans dat de uitgever niet in staat is de rente of de hoofdsom tijdig of überhaupt terug te betalen.

 3. Beperkt rendement: Een relatief risicoloos beleggingsvorm heeft ook als gevolg dat de maximale rendement aan de lage kant is. De winst blijft beperkt tot de vooraf afgesproken rente.

Welke brokers bieden obligaties aan?

Bekijk hieronder welke brokers indexfondsen aanbieden en bekijk deze indexfondsen in onze broker vergelijker of ga naar de pagina van de broker.

Broker Aandelen ETFs Indexfondsen Obligaties Periodiek Beleggen
Fractioneel Beleggen
 
DEGIRO Bekijk Broker
ABN AMRO Bekijk Broker
Mexem Bekijk Broker
Lynx Bekijk Broker
eToro Bekijk Broker
XTB Bekijk Broker
FXFlat Bekijk Broker
InDelta Bekijk Broker

* Mogelijkheden kunnen afwijken o.b.v. nieuwe data.

Wij het gedoe, jij een slimme keuze

Kiesmakkelijk is jouw startpunt om te besparen op vaste lasten of om geld in beweging te zetten. Laat ons alle kleine lettertjes en verschillende aanbieders inventariseren, zodat jij alleen nog jouw bij ons hoeft te kijken welke aanbieder bij je past. Bij Kiesmakkelijk maken we vaste lasten niet leuk, wel makkelijk.

trustpilot
kiesmakkelijk.nl team

Wij hebben hier voor ons bedrijf de Sim Only vergelijkingstool gebruikt. Was gemakkelijk te gebruiken en deed wat het moest doen.

Inge / Ecovoordeel.nl

De vergelijking was gemakkelijk en het indienen bij de energieprovider liep voorspoedig.

M. van Reijn

Altijd vriendelijke geholpen door het team van Kiesmakkelijk. Fijne website en klantenservice wanneer je ze nodig hebt.

Hetty

Jouw 4 stappen naar de beste beleggingsvorm

formulier

Stel je doelen vast

Beoordeel hoeveel transacties je voornemens bent te doen, je risicobereidheid en tegen welke waarde.

vergelijking

Vergelijk eenvoudig

Lees de informatie op deze pagina en bekijk de criteria goed en beoordeel welke vorm het beste bij jou past.

kiezen

Kies de beste broker

De keuze gemaakt? Bekijk de verschillende brokers of cryptobeurzen op de pagina’s die gelinkt zijn op deze pagina

afsluiten

Geniet van jouw voordeel

Sluit je aan bij de broker of de cryptobeurs en weet dat jij wederom de slimste keuze hebt gemaakt.

Disclaimer

Kiesmakkelijk.nl is in geen gevallen adviseur van of bemiddelaar bij financiële producten. Wij bieden enkel informatie en inzichten. Dit is geen advies en de keuze is altijd aan de lezer zelf.