Indexfondsen

Overweeg je te gaan investeren in indexfondsen? Lees de informatie op deze pagina dan goed. We leggen je uit wat het precies is, wat de voor- en nadelen zijn en hoe je kan investeren in indexfondsen.

zet jouw geld aan het werk. vergelijk, kies,relax

Ga direct naar

Wat is een indexfonds?

Een indexfonds is een beleggingsfonds waarbij je ervoor zorgt dat jouw geld op een eenvoudige manier wordt gespreid over een grotere groep bedrijven. Bij een indexfonds volg je automatisch een bepaalde beursindex of een specifiek type bedrijven. Ter voorbeeld: Een indexfonds gericht op de AEX (Amsterdam Exchange Index) koopt aandelen van bedrijven die uitsluitend op deze markt verhandelbaar zijn. Het kopen van dit indexfonds zorgt er dus voor dat je de koers van de AEX volgt. Stijgt de AEX als geheel, dan stijgt ook de waarde van de indexfonds.

Een indexfonds is een ‘passief fonds’. Dit wilt zeggen dat hier niet constant iemand op zit die kijkt naar welke bedrijven uit het fonds moeten of welke toegevoegd moeten worden. Het volgt ten slotte de koers van een gehele beurs of bedrijfsgroep. Dit heeft als voordeel dat het overzichtelijk blijft en dat de kosten bij een indexfonds vaak relatief laag ligt. Er is ten slotte minder beheer nodig t.o.v. andere beleggingsfondsen als ETFs die constant gemonitord en aangepast worden.

Dit maakt indexfondsen een vrij toegankelijke en minder risicovolle optie voor beginnende beleggers.

De belangrijkste kenmerken van indexfondsen

Hier zijn de belangrijkste kenmerken van een indexfonds:

  1. Passief Beheerd: In tegenstelling tot actief beheerde fondsen, waarbij een fondsbeheerder actief aandelen kiest en probeert beter te presteren dan de markt, volgt een indexfonds simpelweg een vooraf bepaalde index, zoals de AEX, S&P 500 of de MSCI World Index.

  2. Diversificatie: Een indexfonds belegt in alle of een representatieve steekproef van de aandelen in de index die het volgt. Hierdoor biedt het beleggers een brede dekking van een groot aantal bedrijven en sectoren, wat het risico vermindert.

  3. Lage Kosten: Omdat indexfondsen passief worden beheerd, hebben ze doorgaans lagere beheerskosten dan actief beheerde fondsen. Er zijn minder kosten voor onderzoek en handel, en de beheervergoeding is vaak lager.

  4. Transparantie: Beleggers kunnen gemakkelijk zien welke effecten in het fonds zitten, aangezien deze rechtstreeks uit de onderliggende index komen.

  5. Prestaties: Indexfondsen streven ernaar de prestaties van hetgeen de index op gericht is te matchen. Dit betekent dat het rendement in de buurt moet komen van die van de totale index, minus kosten en eventuele kleine trackingfouten.

  6. Risico’s: Hoewel indexfondsen de marktrisico’s minimaliseren, kunnen ze niet profiteren van actief beheer dat potentieel kan leiden tot hogere rendementen. Ze kunnen ook niet beschermen tegen marktverliezen, aangezien ze de neerwaartse bewegingen van de index volgen. Over het algemeen zie je wel dat indexfondsen t.o.v. andere beleggingsvormen een laag risico hebben.

Indexfondsen zijn populair onder beleggers die geloven in de groei van totale markten of bedrijfsgroepen. Daarnaast hoef je indexfondsen niet actief te beheren wat het een goede manier maakt om passief te beleggen, zeker gezien de lage kosten.

beleggen

Northern Trust indexfondsen beleggingsstrategie

Lees hier meer over een populaire beleggingsstrategie m.b.v. indexfondsen. Middels het Northern Trust indexfondsen pakket volg je de groei van de totale wereldeconomie.

Lees alles over deze strategie

Is beleggen in een indexfonds iets voor mij?

Uiteraard kunnen we dit nooit bepalen voor je. Om te bepalen of beleggen in een indexfonds voor jou geschikt is, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Zorg ervoor dat je helder hebt wat je doel is en over welke periode je wilt beleggen: Bepaal wat je wilt bereiken met je beleggingen en over welke periode je dat wilt doen. Indexfondsen zijn meestal geschikt voor lange termijn beleggingen vanwege hun relatief stabiele groei, brede spreiding en lagere kosten. Je zal hier niet (zoals bij Crypto) in een jaar grote klappers kunnen slaan.

  2. Bepaal je risicobereidheid: Overweeg hoeveel risico je bereid bent te nemen. Indexfondsen bieden diversificatie, wat het risico normaliter vermindert t.o.v. losse aandelen of cryptocurrency, maar je beleggingen zullen nog steeds schommelen met de markt.

  3. Onderzoek de bijkomende kosten: Bekijk de kosten die gepaard gaan met indexfondsen, zoals beheerkosten en eventuele transactiekosten. Lagere kosten kunnen op lange termijn een groot verschil maken in je rendement.

  4. Leer over de voordelen: Begrijp de voordelen van indexfondsen, zoals brede diversificatie en lagere kosten, en vergelijk deze met andere beleggingsopties die mogelijk hogere kosten en meer risico met zich meebrengen. Het is belangrijk om goed te begrijpen waar je in investeert voordat je dit daadwerkelijk gaat doen.

  5. Zelfstudie: Lees boeken, artikelen en andere bronnen over indexbeleggen. Begrip van hoe deze fondsen werken en wat je kunt verwachten, helpt je om een weloverwogen beslissing te nemen.

Door deze stappen te volgen, krijg je een beter beeld of beleggen in een indexfonds aansluit bij je financiële doelen, risicotolerantie en beleggingskennis. Indien je er niet uit komt kan je ook altijd nog de hulp inschakelen van een financieel adviseur. 

Voordelen van beleggen in indexfondsen

Beleggen in indexfondsen biedt verschillende voordelen, vooral voor beginnende beleggers en degenen die op zoek zijn naar een kostenefficiënte en minder risicovolle manier om hun geld te investeren. Ook voor passieve beleggers is het een optie. Hier zijn de belangrijkste voordelen:

  1. Lage kosten: Indexfondsen hebben doorgaans lagere beheerkosten omdat ze passief worden beheerd. Er is geen dure fondsbeheerder nodig die actief aandelen selecteert.

  2. Brede diversificatie: Een indexfonds belegt in alle of een groot deel van de aandelen in een bepaalde index. Dit zorgt voor een brede spreiding van risico’s over veel bedrijven en sectoren. Wanneer een bedrijf binnen de index omvalt zal dit iets effect hebben op de koers, maar compenseren de andere bedrijven dit.

  3. Consistente prestaties: Omdat indexfondsen een bepaalde index volgen, presteren ze meestal in lijn met de algemene markt. Dit betekent dat je de marktprestaties weerspiegelt, wat vaak moeilijk te overtreffen is door actief beheer.

  4. Transparantie: Het is duidelijk welke aandelen in het fonds zitten, aangezien het fonds de samenstelling van de index volgt. Dit maakt het gemakkelijker voor beleggers om te begrijpen waar hun geld in zit.

  5. Gemak en eenvoud: Beleggen in een indexfonds vereist minder tijd en kennis dan actief beleggen. Je hoeft niet constant de markt te volgen of beslissingen te nemen over individuele aandelen.

  6. Lagere belastingdruk: Omdat indexfondsen minder vaak handelen, kunnen ze een lagere belastingdruk hebben door minder belasting op vermogenswinsten.

  7. Lange termijn groei: Indexfondsen zijn ideaal voor lange termijn beleggingen. De markt heeft historisch gezien vrijwel altijd een opwaartse trend wanneer je kijkt naar een langere periode. Hierbinnen zitten schommelingen, maar over periodes van 20-30 jaar groeit de index vrijwel altijd.

Nadelen van beleggen in indexfondsen

Hoewel indexfondsen veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen die je in overweging moet nemen. De belangrijkste nadelen van beleggen in indexfondsen:

  1. Geen outperformance: Indexfondsen zijn ontworpen om de prestaties van een specifieke index te evenaren, niet om deze te overtreffen. Dit betekent dat je als belegger geen kans hebt om beter te presteren dan de markt, wat sommige actief beheerde fondsen wel proberen te doen.

  2. Marktrisico: Omdat indexfondsen de index volgen, zullen ze ook de neerwaartse bewegingen van de markt volgen. Bij een marktcrash zal de waarde van een indexfonds dus ook dalen, zonder dat er een actieve beheerder is om mogelijke schade te beperken.

  3. Beperkte flexibiliteit: Indexfondsen hebben weinig flexibiliteit in hun beleggingsstrategie omdat ze gebonden zijn aan de samenstelling van de index. Ze kunnen niet reageren op veranderingen in de markt of individuele bedrijfsomstandigheden.

  4. Minder diversificatie dan gedacht: Hoewel indexfondsen diversificatie bieden, kan deze diversificatie beperkt zijn als de index zwaar gewogen is in bepaalde sectoren of bedrijven. Bijvoorbeeld, als een index sterk leunt op technologiebedrijven, kan een indexfonds geconcentreerd zijn in deze sector.

  5. Kosten bij lage bedragen: Voor beleggers met zeer kleine bedragen kunnen de relatief lage kosten van een indexfonds toch significant zijn in verhouding tot hun beleggingen.

  6. Tracking error: Hoewel indexfondsen de index zo nauwkeurig mogelijk volgen, kunnen er kleine verschillen zijn tussen de prestaties van het fonds en de index, bekend als tracking error. Dit kan veroorzaakt worden door beheerkosten, transactiekosten of kleine afwijkingen in de samenstelling van het fonds.

  7. Dividendverdeling: Indexfondsen kunnen dividend uitkeren, maar dit gebeurt vaak minder frequent dan bij individuele aandelen. Beleggers die regelmatig inkomen uit hun beleggingen willen, moeten hiermee rekening houden.

Beleggen in indexfondsen

Beleggen in indexfondsen is relatief makkelijk. Hierdoor is het voor beginnende beleggers een mooie manier om kennis te maken met beleggen. Het werkt als volgt:

  1. Onderzoek en kies een indexfonds:

    • Bekijk welke indexfondsen er zijn en bepaal welke index je wilt volgen, zoals de AEX, S&P 500, Northern Trust Low-Carbon of MSCI World.
    • Vergelijk brokers en verschillende indexfondsen die deze index volgen op basis van kosten, historische prestaties en tracking error.
    • Let op de beheerkosten (ook wel TER of Ongoing Charges genoemd) en andere kosten die het fonds in rekening brengt.
  2. Open een beleggingsrekening:

    • Kies een betrouwbare broker of een bank waar je een beleggingsrekening kunt openen. Populaire opties zijn bijvoorbeeld DEGIRO, ABN AMRO, BinckBank, of internationale brokers zoals eToro en Robinhood.
    • Volg het proces om een rekening te openen, wat meestal online kan en enkele dagen kan duren.
  3. Stort geld op je beleggingsrekening:

    • Maak geld over naar je nieuwe beleggingsrekening. Dit kan meestal via een bankoverschrijving of andere betaalmethoden die de broker aanbiedt.
  4. Plaats een order voor het indexfonds:

    • Zoek het ticker-symbool of de ISIN-code van het indexfonds waarin je wilt beleggen.
    • Plaats een kooporder via het handelsplatform van je broker. Je kunt kiezen tussen een marktorder (aankoop tegen de huidige marktprijs) of een limietorder (aankoop tegen een door jou vastgestelde prijs).
  5. Beheer je beleggingen:

    • Houd je beleggingen in de gaten, maar probeer niet te vaak te handelen om kosten te minimaliseren. Indien je indexfondsen koopt doe je dit voor de lange termijn. Kijk dan ook niet naar korte termijn schommelingen.
    • Overweeg periodiek bij te kopen om je beleggingen op te bouwen, bijvoorbeeld door maandelijks of om de zoveel weken extra geld in te leggen. Dit zorgt er ook voor dat je het risico om te investeren op een bepaald moment zal vermijden.

Ten slotte moet je je beleggingen altijd periodiek hereiken. Bekijk of je nog de goede verdeling hebt van fondsen, of je nog bij de juiste broker zit, of je strategie werkt etc.

Door deze stappen te volgen, kun je beginnen met beleggen in indexfondsen en profiteren van de voordelen van deze passieve beleggingsstrategie.

Welke brokers bieden indexfondsen aan?

Bekijk hieronder welke brokers indexfondsen aanbieden en bekijk deze indexfondsen in onze broker vergelijker of ga naar de pagina van de broker.

Broker Aandelen ETFs Indexfondsen Obligaties Periodiek Beleggen
Fractioneel Beleggen
 
DEGIRO Bekijk Broker
ABN AMRO Bekijk Broker
Mexem Bekijk Broker
Lynx Bekijk Broker
eToro Bekijk Broker
XTB Bekijk Broker
FXFlat Bekijk Broker
InDelta Bekijk Broker

* Mogelijkheden kunnen afwijken o.b.v. nieuwe data.

Verschil Indexfonds en ETF

Hoewel zowel ETF’s (Exchange-Traded Funds) als indexfondsen passieve beleggingsfondsen zijn die ontworpen zijn om de prestaties van een specifieke index te volgen, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Hier zijn de belangrijkste verschillen:

1. Beleggingsstructuur

  • ETF: Een ETF is een beleggingsfonds dat op een beurs wordt verhandeld, net als een aandeel. Je kunt ETF’s gedurende de handelsdag kopen en verkopen tegen de actuele marktprijs.
  • Indexfonds: Een indexfonds is een traditioneel beleggingsfonds dat doorgaans aan het einde van de handelsdag wordt verhandeld tegen de netto-inventariswaarde (NAV) van het fonds. Veel fondsen worden ook maar enkele keren per week verhandeld.

2. Handel en prijsstelling

  • ETF: De prijs van een ETF verandert gedurende de handelsdag op basis van vraag en aanbod, wat betekent dat je op elk moment kunt handelen. Je betaalt meestal een kleine transactiekosten aan de broker.
  • Indexfonds: De prijs van een indexfonds wordt één keer per dag vastgesteld, aan het einde van de handelsdag. Aankopen en verkopen worden uitgevoerd tegen de NAV, zonder tussentijdse prijsfluctuaties.

3. Kosten

  • ETF: ETF’s hebben vaak lagere beheerkosten in vergelijking met traditionele indexfondsen. Er kunnen echter transactiekosten zijn bij elke aankoop of verkoop.
  • Indexfonds: Hoewel de beheerkosten soms iets hoger kunnen zijn, zijn er meestal geen transactiekosten bij periodieke in- of uitstappen, wat het aantrekkelijk kan maken voor regelmatige beleggingsbijdragen.

4. Toegankelijkheid en minimuminvesteringen

  • ETF: ETF’s kunnen worden gekocht in kleinere hoeveelheden, zoals één enkel aandeel, wat ze toegankelijker kan maken voor beleggers met een kleiner startkapitaal.
  • Indexfonds: Traditionele indexfondsen hebben soms een minimuminvesteringseis, wat kan variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s of dollars.
  • Er zijn ook veel fondsen welke je fractioneel kan kopen. Dit betekend dat je niet langer een gehele fonds hoeft aan te schaffen. Zo kan je ook fondsen kopen met slecht een paar euro.

5. Dividenduitkeringen

  • ETF: Dividenduitkeringen van ETF’s kunnen regelmatig worden uitbetaald en beleggers kunnen ervoor kiezen om deze dividenden te herinvesteren of op te nemen.
  • Indexfonds: Indexfondsen kunnen dividenden herinvesteren in het fonds of uitkeren aan beleggers, afhankelijk van het fondsbeleid.

6. Beleggingsstrategieën

  • ETF: ETF’s bieden een bredere variëteit aan strategieën, inclusief sector-specifieke, thematische, en inverse ETF’s, naast traditionele indexvolgende ETF’s.
  • Indexfonds: Indexfondsen zijn meestal beperkt tot het volgen van brede marktindexen en hebben minder gespecialiseerde opties.

ETFs en Indexfondsen verschillen dus op een aantal vlakken. Ondanks dat ze ook veel gelijkenissen tonen. Veel van de verschillende zijn ook afhankelijk van de ETF of Indexfonds die je op het oog hebt. Soms is een ETF duurder of eist het een hogere inleg en een ander keer zal het omgekeerd zijn. Beoordeel dus goed welke fonds je op het oog hebt en of een indexfonds of ETF hier beter bij past.

Wij het gedoe, jij een slimme keuze

Kiesmakkelijk is jouw startpunt om te besparen op vaste lasten of om geld in beweging te zetten. Laat ons alle kleine lettertjes en verschillende aanbieders inventariseren, zodat jij alleen nog jouw bij ons hoeft te kijken welke aanbieder bij je past. Bij Kiesmakkelijk maken we vaste lasten niet leuk, wel makkelijk.

trustpilot
kiesmakkelijk.nl team

Wij hebben hier voor ons bedrijf de Sim Only vergelijkingstool gebruikt. Was gemakkelijk te gebruiken en deed wat het moest doen.

Inge / Ecovoordeel.nl

De vergelijking was gemakkelijk en het indienen bij de energieprovider liep voorspoedig.

M. van Reijn

Altijd vriendelijke geholpen door het team van Kiesmakkelijk. Fijne website en klantenservice wanneer je ze nodig hebt.

Hetty

Jouw 4 stappen naar de beste beleggingsvorm

formulier

Stel je doelen vast

Beoordeel hoeveel transacties je voornemens bent te doen, je risicobereidheid en tegen welke waarde.

vergelijking

Vergelijk eenvoudig

Lees de informatie op deze pagina en bekijk de criteria goed en beoordeel welke vorm het beste bij jou past.

kiezen

Kies de beste broker

De keuze gemaakt? Bekijk de verschillende brokers of cryptobeurzen op de pagina’s die gelinkt zijn op deze pagina

afsluiten

Geniet van jouw voordeel

Sluit je aan bij de broker of de cryptobeurs en weet dat jij wederom de slimste keuze hebt gemaakt.

Disclaimer

Kiesmakkelijk.nl is in geen gevallen adviseur van of bemiddelaar bij financiële producten. Wij bieden enkel informatie en inzichten. Dit is geen advies en de keuze is altijd aan de lezer zelf.