Wegenbelasting berekenen: met of zonder kenteken
Iedereen die een motorvoertuig bestuurt in Nederland dient wegenbelasting te betalen. Deze belasting wordt gebruikt om de wegen in Nederland te onderhouden. Hierdoor kun jij op een goed wegdek rijden. Per auto of motorvoertuig, kan de wegenbelasting verschillen. Je kunt met behulp van een berekening kijken hoeveel wegenbelasting jij moet betalen voor jouw auto of motor. Handig, wanneer je een nieuwe auto wilt aanschaffen. Zo kun je direct zien of je meer of minder wegenbelasting gaat betalen.
Wil je nu direct de wegenbelasting berekenen voor jouw voertuig? Gebruik dan het handige hulpmiddel op de website van de Belastingdienst.
Wat heb je nodig om de wegenbelasting te berekenen?
Wegenbelasting, ofwel Motorrijtuigenbelasting, bereken je eenvoudig aan de hand van een kenteken en woonplaats. Daarnaast helpt het in je definitieve berekening om extra gegevens over je auto op te halen.
Met onze handige kentekencheck haal je eenvoudig alle informatie op wat bekend is bij het RDW. Denk aan de uitvoering, het ontwerp van de auto, de motorspecificaties, bouw- en registratiejaar, gewicht en capaciteit.
Hoe wordt de wegenbelasting berekend?
Het berekenen van wegenbelasting gaat op basis van 4 factoren. Het gewicht van je auto, het type brandstof waar de auto op rijdt, de CO2-uitstoot en de provincie waar je woont. Er wordt dus niet gekeken naar het aantal kilometers die je aflegt in je voertuig. Om snel te weten te komen hoeveel wegenbelasting jij moet betalen kun je een berekeningen maken. Hiervoor dien je je kenteken en je postcode in te vullen.
Vervolgens wordt er een berekening gemaakt van de wegenbelasting die je moet betalen. Vaak krijg je dit bedrag al binnen enkele seconden terug. Wanneer je de term motorrijtuigenbelasting voorbij ziet komen, is het handig om te weten dat dit hetzelfde is als wegenbelasting.
Wegenbelasting berekenen op basis van kenteken
Wanneer je al in het bezit bent van een auto, kun je op basis van het kenteken de wegenbelasting berekenen. Heb je nog geen auto, maar heb je wel een auto op het oog die je zou willen aanschaffen? Dan is het ook mogelijk om zonder kenteken een berekening te maken van de te betalen wegenbelasting. Hiervoor kun je het merk van de auto, het model, het bouwjaar, de bouwmaand en het type van de auto doorgeven.
Ook het soort brandstof waarop de auto rijdt speelt een rol. Als laatste vul je in of het een automaat is of een handgeschakelde auto. Wanneer je deze gegevens hebt ingevuld, krijg je een berekening van de wegenbelasting die je met deze auto dient te betalen. Met kenteken kunnen de gegevens van de auto automatische worden opgehaald bij de RDW.
Wat als je geen wegenbelasting betaalt?
Iedereen die de weg op gaat met een auto of een motor dient wegenbelasting te betalen. In veel gevallen gaat dit door middel van een automatische incasso. Rond de 28e van de maand wordt het geld van je rekening afgeschreven. Betaal je geen wegenbelasting of betaal je te laat? Dan kun je een verzuimboete krijgen. Bij één keer is het nog niet erg, maar gebeurt het vaker, dan kunnen de kosten hoog oplopen. Hierbij kan de boete oplopen tot wel €5.514 per verzuim. Dat is zonde van het geld. Zorg er daarom voor dat je tijdig je wegenbelasting betaalt of laat het van je rekening afschrijven door middel van een automatische incasso.
Wegenbelasting en autobelasting betalen
Wegenbelasting en autobelasting zijn niet hetzelfde. Als eigenaar van een auto, betaal je belasting voor het onderhoud van de Nederlandse wegen. Ook betaal je nog belasting over de aanschaf van een auto of een motor. Hier gaan ook nog accijns overheen. Die betaal je via de brandstof die je tankt voor je motorvoertuig.
Ieder jaar wordt er een nieuwe berekening gemaakt door de overheid voor de accijns die je betaalt over brandstof. Ook zit er verschil in zakelijke auto’s en privé auto’s. Heb je een auto van de zaak waar je ook privé mee rijdt? Dan betaal je alleen autobelasting voor de ritjes die je maakt buiten werktijd. Hier betaal je dan bijletting over. Bijtelling is een jaarlijks percentage van de catalogusprijs van de auto over je belastbare inkomen.
Verschillende tarieven voor wegenbelasting
Ieder jaar veranderen de tarieven voor wegenbelasting. Dit wordt jaarlijks doorgevoerd door de overheid aan de hand van een inflatiecorrectie. Daarnaast verschillen de tarieven ook per provincie in Nederland. Je betaalt alleen wegenbelasting voor een auto die rijdt op brandstof. Bij een volledig elektrische auto betaal je geen wegenbelasting tot en met 2025. De nieuwe wegenbelasting tarieven zijn in 2023 ingegaan. In 2024 zullen deze tarieven weer veranderen.
Wat als je de auto een tijdje laat staan?
Ga je de auto een tijdje niet gebruiken? Dan hoef je geen wegenbelasting te betalen. Je dient hiervoor wel het kenteken van je auto te schorsen. Dit doe je bij de RDW. Wanneer je kenteken is geschorst, hoef je in die periode geen autoverzekering en geen wegenbelasting te betalen. Ook ben je vrijgesteld van de apk-plicht.
Wanneer je jouw kenteken schorst, zal de RDW dit direct doorgeven aan de Belastingdienst. Hierdoor hoef jij dus zelf geen actie te ondernemen op het gebied van wegenbelasting. Deze stopt automatisch. Wanneer je de auto weer gaat gebruiken, zorg je dat alles weer netjes op naam wordt gezet. Besluit je om je auto of motorvoertuig te verkopen? Dan hoef je natuurlijk ook geen wegenbelasting meer te betalen.
Wanneer de auto niet meer op jouw naam staat, zal de Belastingdienst automatische de wegenbelasting opzeggen. Mocht er nog een bedrag openstaan of te veel zijn afgeschreven, dan krijg je dit automatisch terug.
Welke voertuigen zijn vrijgesteld van wegenbelasting?
In de regel dient vrijwel iedereen die in het bezit is van een motorvoertuig wegenbelasting te betalen. Toch zijn er een aantal uitzonderingen op de regel. Er zijn een aantal voertuigen die zijn vrijgesteld van wegenbelasting. Een voorbeeld hiervan is een volledig elektrische auto of een auto met een waterstofverbrandingsmotor.
Ook over oldtimers die minimaal 40 jaar geleden zijn gebruikt hoeft geen wegenbelasting te worden betaald. Kies je voor een plug-in hybride auto, dan betaal je tot 2024 slechts een halftarief voor wegenbelasting.
Tot slot zijn er nog een aantal andere voertuigen waarover geen wegenbelasting betaalt hoeft te worden. Hierbij kun je denken aan politie- en brandweerwagens, ambulances, lijkwagens en vuilniswagens. Ook motorvoertuigen die worden ingezet voor onderhoud aan de wegen zijn vrijgesteld van wegenbelasting.
Denk jij dat je recht hebt op vrijstelling van wegenbelasting? Dan kun je dit aanvragen bij de Belastingdienst. Je vult dan een formulier in en dient hiermee een verzoek in.
De kosten van wegenbelasting
Wil je besparen op wegenbelasting? Dan kun je kijken naar het soort auto dat je gaat aanschaffen. Door te kiezen voor een lichte auto, betaal je minder wegenbelasting. Hoe zwaarder de auto, hoe meer wegenbelasting je dient te betalen. Dit kan flink schelen op jaarbasis. Kies je ook nog voor een auto die rijdt op benzine? Dan betaal je ook weer minder wegenbelasting dan een dieselauto.
Wil je helemaal vrijgesteld worden van wegenbelasting? Dan kun je tot 2024 profiteren van een vrijstelling wanneer je volledig elektrisch rijdt. Wil je dus besparen op de wegenbelasting? Dan kun je kijken naar het type auto dat je gaat aanschaffen. Online kun je diverse modellen invoeren om zo te kijken wat je kwijt bent aan wegenbelasting.
Ook kun je voor deze verschillende auto’s een autoverzekering vergelijken. Met de vergelijker van Kiesmakkelijk kan je eenvoudig diverse situaties vergelijken en een voor jou voordelige keuze maken. Zo zie je direct waar je het voordeligst uit bent.
Alles snel geregeld
Heb je de auto van je dromen op het oog en weet je wat je gaat betalen aan wegenbelasting? Dan is het belangrijk dat je ook een autoverzekering afsluiten gaat. Hiermee kun je veilig de weg op. Door op deze website ook autoverzekeringen vergelijken te gaan, weet je direct waar je het voordeligst uit bent. Hiervoor kun je een vergelijker zoals op deze website beschikbaar is gebruiken, zodat je in één oogopslag ziet wat het aanbod is en waar je het minst betaalt voor je verzekering.