Wat is een WA-verzekering?

Heb je een auto, motor, scooter, brommer of snorfiets? Dan moet u volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) een WA-verzekering afsluiten. Dit kunt je doen via Kiesmakkelijk.nl. Als uw motorrijtuig schade veroorzaakt dekt een WA-verzekering deze in de meeste gevallen.

  • Écht onafhankelijk vergelijken
  • Bespaar tot honderden euro’s
  • Makkelijk de beste deals vinden
kiesmakkelijk payoff

Autoverzekeringen vergelijken

Bij kiesmakkelijk.nl kun je niet meer een autoverzekering vergelijken. Wel helpen je met informatie over de type autoverzekeringen.

WA-verzekering afsluiten

Wanneer je in het bezit bent van een auto of een motorvoertuig, ben je verplicht om een verzekering af te sluiten. Je hebt minimaal een WA-verzekering nodig. Dit staat voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Alle schade die jij veroorzaakt worden gedekt met een WA-verzekering. Is je auto ouder dan 12 jaar? Dan kun je het beste kiezen voor een WA-verzekering. Dit is in vrijwel alle gevallen ook de goedkoopste autoverzekering.

Auto’s die jonger zijn dan 12 jaar kun je beter laten verzekeren met een WA + of een all risk verzekering. Je kunt zelf kijken welke dekking het beste past bij jouw situatie. Door autoverzekeringen te vergelijken, zie je direct waar je het minste betaalt of waar je het beste bent verzekerd. Op deze website zet Kiesmakkelijk voor jou de verschillende opties en mogelijkheden overzichtelijk op een rij.

Het verschil tussen een WA- en aansprakelijkheidsverzekering

Een WA-verzekering is niet hetzelfde als een aansprakelijkheidsverzekering. Dit kan verwarrend zijn, omdat het wel in de naam zit. Een WA-verzekering is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering welke is bedoeld voor de auto. Heb je een auto en ga je deze verzekeren? Dan heb je minimaal een WA-verzekering nodig om de weg op te mogen.

Wanneer er wordt gesproken over een aansprakelijkheidsverzekering, dan gaat het over een verzekering van particulieren. Beide verzekeringen hebben dus niks met elkaar te maken. De aansprakelijkheidsverzekering is ook niet verplicht om te hebben, maar wel handig. Met deze verzekering wordt namelijk de schade gedekt die jij maakt aan spullen van andere mensen, en heeft niks met auto’s of voertuigen te maken.

Wat wordt er gedekt met een WA-verzekering?

De minimale verzekering die je nodig hebt voor een auto is een WA-verzekering. Hiermee wordt de schade gedekt die jij maakt met de auto bij andere. Mocht je auto beschadigd raken door bijvoorbeeld brand, storm, vandalisme of diefstal, dan ben je hiervoor niet verzekerd met een WA-verzekering. Wanneer iemand anders jouw auto beschadigd, dan kan diegene beroep doen op zijn of haar eigen verzekering. Wanneer degene die schade heeft gemaakt aan jouw voertuig niet mee wil werken, kun je beroep doen op een rechtsbijstandsverzekering.

Binnen de WA-verzekeringen vallen 3 verzekeringen. De WA, de WA+ beperkt casco en de allriskverzekering. De meest uitgebreide autoverzekering die je kunt afsluiten is de allriskverzekering. Hiermee wordt de schade gedekt die je zelf veroorzaakt aan je eigen auto en ben je verzekerd tegen diefstal. Ook ruitschade, stormschade of brandschade zijn opgenomen in de verzekering. Kijk dus goed naar de dagwaarde van je auto, om zo te bepalen welke verzekering hier het beste bij aansluit.

Een oude auto die zijn beste tijd heeft gehad is bijvoorbeeld goed verzekerd met een WA-verzekering. Een gloednieuwe auto kun je beter allrisk verzekeren. Hoe fijn is het als Kiesmakkelijk jou kan helpen met een maken van een gepaste keuze? Er komt toch nog heel wat bij kijken.

WA-verzekeringen vergelijken en afsluiten

Je kunt op deze website gemakkelijk diverse WA-verzekeringen met elkaar vergelijken. Zo zie je direct wat je per verzekeraar kwijt bent aan de verzekering voor de auto. Een WA-verzekering is verplicht wanneer je met jouw motorvoertuig de weg op gaat. Door je kenteken in te vullen, samen met wat andere gegevens over de auto zoals het aantal schadevrije jaren en het aantal kilometer dat je denkt te gaan rijden, kun je een overzicht krijgen van diverse verzekeringen. Jij kunt dan gaan kijken wat het beste bij jou past. Neem hierin ook de leeftijd van de auto in mee, om zo de juiste keuze te maken voor een geschikte autoverzekering. Je kunt nu kiezen voor een WA-verzekering met de laagste premie. Je kunt zelf kiezen hoe je je auto wilt verzekeren.

Kies dus voor WA, WA+ beperkt casco of all risk. Wanneer je de juiste autoverzekering hebt gevonden kun je deze direct aanvragen en laten afsluiten. Houd hierbij wel rekening met een eventuele opzegtermijn bij je huidige autoverzekering. Nu dien je te wachten tot je aanvraag wordt goedgekeurd. Een autoverzekeraar mag je aanvraag namelijk weigeren. Na enkele minuten kun je een mail ontvangen met daarin een voorlopige dekking. Hiermee mag je de weg op en ben je verzekerd, maar dit is geen garantie dat je aanvraag is goedgekeurd.

Waarom kan je worden afgewezen?

Een autoverzekeraar heeft geen acceptatieplicht. Je weet dus van tevoren niet zeker of je een autoverzekering kunt afsluiten bij de verzekeraar die jij voor ogen hebt. Een verzekeraar kan namelijk in jouw geschiedenis kijken. Heb je ooit fraude gepleegd of vaak een schadeclaim ingediend? Dan kan dit een reden zijn voor een autoverzekeraar om jouw aanvraag af te wijzen. Ook wanneer je niet tijdig je premies hebt betaald in het verleden of wanneer je net je rijbewijs hebt gehaald, kan dit een reden zijn voor een verzekeraar om je aanvraag af te wijzen. Je zal dan op zoek moeten gaan naar een andere verzekeraar die jouw aanvraag wel goedkeurt.

Word je door meerdere verzekeraars afgewezen? Dan kun je in veel gevallen nog naar de Vereende. Let er hierbij op dat je premie een stuk hoger kan liggen. Ook hierbij geldt dat deze verzekeraar geen acceptatieplicht heeft en je ook mag weigeren.

Hoe kies je de juiste verzekering?

Heel veel Nederlandse autobezitters zijn niet goed verzekerd voor hun auto of motorvoertuig. Zij zijn oververzekerd of onderverzekerd. Wanneer je bent oververzekerd, betaal je veel te veel voor je verzekering ten opzichte van de dagwaarde van je auto. Mocht je schade maken, dan krijg je in veel gevallen niet meer vergoed dan de dagwaarde van je auto. Dat is dus zonde van het geld dat je iedere maand kwijt bent aan je verzekering.

Je krijgt bij schade alleen de dagwaarde van je auto, ook wanneer je je auto verzekerd voor een hoger bedrag. Ook kan het zijn dat je juist bent onderverzekerd. Hierbij heeft de auto een hoge dagwaarde, maar wordt er gekozen voor een WA-verzekering. Wanneer je dan schade maakt krijg je minder vergoed dan de dagwaarde van de auto. Ook dit is enorm zonde.

Doe dus eerst onderzoek, voordat je een autoverzekering afsluit. Kiesmakkelijk kan jou daarbij helpen. Niemand wil immers onnodig te veel betalen of bij een schadevoorval voor onverwachte verassingen komen te staan, toch?

Waarom kiezen voor een ruimere verzekering

Wanneer je afhankelijk bent van je voertuig en niet veel geld achter de hand hebt, kan het aantrekkelijk zijn om toch te kiezen voor een ruimere verzekering. Ook kan het zijn dat je de lening nog aan het afbetalen bent van je auto. Veel kredietverstrekkers eisen dan dat je kiest voor een allrisk verzekering in geval van schade. Heb je een oude auto, die toch nog een hoge dagwaarde heeft? Dan kan het ook lonen om een ruimere verzekering af te sluiten.

In sommige gevallen is het verschil in premie tussen twee dekkingen erg klein. Dan kan het ook aantrekkelijker zijn om te kiezen voor de ruimere dekking. Ook kan het zijn dat je schade niet zelf kunt of wilt betalen. Ook dan zit je beter bij een ruimere verzekering.

Kijk dus altijd goed naar je eigen situatie om zo te kijken voor welke dekking je kiest. Zo ga je met een gerust hart de weg op en weet je zeker dat je goed verzekerd bent, zonder dat je hier te veel voor hoeft te betalen. Kijk dus of jouw huidige verzekering nog goed bij jouw situatie past en laat Kiesmakkelijk situaties voor jou vergelijken. Wie weet kun je op je premie besparen door over te stappen van autoverzekering of van premie. Dit kan zomaar honderden euro’s per jaar besparen.