Auto overschrijven op jouw naam
Wanneer je een nieuwe auto hebt gekocht, dien je deze over te schrijven. Je zet het kenteken dan op jouw naam. Dit is belangrijk voor de autoverzekering en de wegenbelasting die je gaat betalen. Wanneer je de auto hebt overgeschreven op jouw naam, ben jij verantwoordelijk voor de auto. Het is dan ook zaak om zo snel mogelijk de auto op jouw naam te zetten wanneer je deze hebt gekocht of hebt overgenomen van iemand anders.
In sommige gevallen hoef je niks te doen, bijvoorbeeld wanneer je de auto koopt via een autodealer. De autodealer zal het overzetten voor jou uitvoeren. Koop je een auto via een bekende of via Marktplaats of een andere autosite? Dan dien je in vrijwel alle gevallen zelf actie te ondernemen.
Een auto overschrijven is niet moeilijk en kun je snel regelen. Dit kun je op diverse locaties doen, zoals een RDW-balie, een kentekenloket, een postkantoor of een RDW-keuringsstation. Hier geef je aan dat je de auto op jouw naam wilt zetten. Wanneer dit is geregeld, is de auto officieel van jou.
Het kentekenbewijs
Wanneer je de auto gaat overschrijven op jouw naam, heb je een kentekenbewijs nodig. Er zijn twee soorten kentekenbewijzen. Welke je zal krijgen hangt af van het jaar waarin het originele kentekenbewijs is aangevraagd of van de autoverkoper. Je hebt een papieren kentekenbewijs of een pasje.
Alle kentekenbewijzen die worden aangevraagd vóór 1 januari 2014 zijn van papier. Alle kentekenbewijzen die ná die datum worden aangevraagd zijn van plastic. Koop jij dus een auto over van iemand anders, die zijn kentekenbewijs heeft aangevraagd vóór januari 2014. Dan krijg jij een papieren kentekenbewijs.
De voorwaarden van een auto overschrijven
Je kunt een auto overschrijven wanneer je minimaal 18 jaar bent en in de gemeente staat ingeschreven in de BRP. Wanneer je hieraan kunt voldoen, dien je in het bezit te zijn van een aantal documenten om zo de auto over te kunnen schrijven. Hiervoor heb je een origineel tenaamstellingsbewijs nodig, een overschrijvingsbewijs of een kentekencard met een tenaamstellingscode. Daarnaast dien je ook altijd je legitimatiebewijs bij je te hebben. Dit mag een paspoort of een rijbewijs zijn.
Papieren kentekenbewijs of een pasje
Wanneer je een auto overschrijft ná 1 januari 2014, dan krijg je een kentekencard. Jouw kentekenbewijs is dan een pasje. Op de kentekencard staat een unieke code. Deze code, samen met je kentekenbewijs, bepaalt dat jij de eigenaar bent van de auto. Deze code heet een tenaamstellingscode en bestaat uit 9 unieke cijfers welke je in 2 losse delen ontvangt. De eerste 4 cijfers van deze code krijgt je wanneer je de auto aanschaft en staat genoteerd in het tenaamstellingsverslag. De laatste 5 cijfers staan vermeld op je kentekencard welke je krijgt opgestuurd van de RDW.
Wanneer je beide cijfers bij elkaar voegt, heb je jouw tenaamstellingscode. Let erop dat je deze code maar één keer kunt gebruiken. Deze code dien je ook goed te onthouden. Schrijf dit dus ergens op waar je het altijd kunt terugvinden. Wanneer je nog te maken hebt met een papieren kentekenbewijs, dan heb je geen tenaamstellingscode. Hierbij vind je een unieke code op je papieren kentekenbewijs op deel 1B. Een andere reden waarom je geen tenaamstellingscode zal ontvangen is wanneer je een auto leaset. In dat geval krijgt het bedrijf waarvan je de auto leaset de unieke code.
Het juiste kentekenbewijs bij de juiste code
Je kunt altijd via de RDW controleren of de tenaamstellingscode bij de kentekencard horen. Mocht je hier ooit over twijfelen, kun je dat altijd opvragen. Het kan natuurlijk voorkomen dat je jouw tenaamstellingscode kwijtraakt of vergeet. Dan kun je een nieuwe code aanvragen bij de RDW.
Binnen 5 werkdagen ontvang je weer een nieuwe tenaamstellingscode. Je oude code komt dan te vervangen. Vind je de code dus terug? Dan kun je hier niks meer mee doen. Mocht je een auto leasen en je bent de code kwijt. Dan kun je via het bedrijf waar je de auto leaset weer een nieuwe code aanvragen.
Het vrijwaringsbewijs na overschrijving
De koper van een auto ontvangt een vrijwaringsbewijs, wanneer de auto is overgeschreven. Hiermee is de verkoper van de auto niet meer verantwoordelijk voor de auto en hoeft de verkoper niet meer te betalen voor een autoverzekering, APK of wegenbelasting. Wanneer jij de auto overkoopt van iemand anders, die jij een vrijwaringsbewijs te regelen. De verkoper krijgt dit bewijs nadat de auto is overgeschreven op de naam van de nieuwe koper.
Wordt de auto niet verkocht maar gesloopt, dan is het ook belangrijk om een vrijwaringsbewijs te krijgen. In sommige gevallen krijg je dit bewijs digitaal toegestuurd en in andere gevallen krijg je een bonnetje. Het is belangrijk om dit vrijwaringsbewijs goed te bewaren, je kunt het maar één keer ontvangen. Dit bewijs heb je nodig voor het opzeggen van je autoverzekering. Ben je het bewijs toch kwijtgeraakt? Dan kun je via de RDW inzien welke auto’s er nog op jouw naam staan of ooit hebben gestaan.
Waar kun je een auto overschrijven?
Je hebt diverse opties als het aankomt op het overschrijven van je auto’s. Dit kun je bij een RDW-loket doen, maar ook kun je dit online regelen. Hiervoor moet je wel in het bezit zijn van een kentekencard en een rijbewijs in creditcard vorm. Heb je nog een papieren kentekenbewijs? Dan kun je hiermee helaas je auto niet online overschrijven. Je dient dan naar een RDW-loket te gaan.
Kies je ervoor om je auto online over te schrijven, dan dien je gebruik te maken van de DigiD-app. Hiermee kan jouw identiteit worden gecontroleerd, wat van belang is bij het overschrijven van de auto op jouw naam. Voor het overschrijven van je kenteken op naam betaal je een klein bedrag. Op dit moment betaal je hier € 10,75 voor, maar dit kan ook per jaar veranderen.
Zowel online als bij een RDW-loket, betaal je dezelfde kosten voor het overschrijven van de auto. De kosten dienen ook direct te worden voldaan. Hierna ben jij de officiële eigenaar van de auto en ben jij dus verantwoordelijk voor de auto. Nu dien je ook wegenbelasting te betalen en een autoverzekering af te sluiten. Eventuele boetes op dit kenteken gaan naar de nieuwe eigenaar, doordat de oude eigenaar een vrijwaringsbewijs krijgt, waarmee hij of zij niet meer verantwoordelijk is voor de auto.
Je auto verkocht, en nu?
Heb je jouw auto verkocht of laat je de auto slopen? Dan heb je een vrijwaringsbewijs ontvangen. De auto valt niet meer onder jouw verantwoordelijkheid en je hoeft geen wegenbelasting of autoverzekering meer te betalen. Let er wel op dat je zelf je autoverzekering stopt dient te zetten. Je kunt je vrijwaringsbewijs tonen bij je autoverzekeraar, om zo te laten zien dat de auto niet meer op jouw naam staat.
Je mag de verzekering dan direct stopzetten. Een eventueel opzegtermijn komt hiermee te vervallen. Heb je juist een nieuwe auto gekocht en op jouw naam gezet? Dan doen je ook rekening te houden met een autoverzekering. Je dient minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor je auto. Kijk goed welke dekking het beste bij jou past. Bij Kiesmakkelijk kan je eenvoudig diverse autoverzekeringen met elkaar vergelijken, om zo te zien wat het aanbod is, wat je per autoverzekering kwijt bent en welke verzekering voldoet aan jouw wensen.